PDL propune suprataxarea bancilor cu 2,5% din profit. Bancherii spun ca vor scumpi creditele

Data publicarii: 11-02-2011 | Finante-Banci


 Sumele stranse din acest impozit vor ajunge la bugetul asigurarilor sociale de stat   Consiliul Legislativ a facut mai multe observatii, intrucat o serie de prevederi sunt neclare
Consiliul Legislativ a acordat aviz fav-rabil propunerii mai multor senatori PDL de a introduce o taxa de solidaritate anuala de 2,5% din valoarea profitului bancilor. Masura ar urma sa fie aplicata pe o perioada de trei ani, iar veniturile vor intra in bugetul asigurarilor sociale. Bancherii spun ca nu vad rostul unei astfel de taxe, intrucat institutiile de credit nu au primit ajutor din partea statului, ci, mai degraba, bancile au finantat deficitul bugetar al Romaniei, cumparand periodic titluri de stat.

"In sens meschin, taxa e benefica pentru ca aduce venituri la buget. Pe de alta parte, taxa este nedreapta, deoarece siste-mul bancar romanesc nu a avut ne-voie de fonduri de la stat. Bancile locale au facut fata crizei pe cont propriu. Taxa este punitiva si nu-i vad rostul", a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar.

Contactat de "Fin.ro", seful Asocia-tiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, nu a dorit sa comenteze intentia senato-rilor PDL de a suprataxa bancile. "Trebuie sa vedem si noi proiectul de lege si apoi o sa oferim o pozitie. Pana atunci nu pot comenta", a precizat Ghetea. 

 

citeste integral: zf.ro