Cat de alarmante sunt pierderile sistemului bancar si cat de usor se poate reveni pe profit

Data publicarii: 18-02-2011 | Finante-Banci

Cand pe plus, cand pe minus a fost sistemul bancar in ultimii doi ani, dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS). De la 20 de banci care au incheiat 2009 cu pierderi, in 2010 s-a ajuns la 22.

Pe de alta parte, majoritatea bancilor raporteaza rezultate calculate dupa standardele internationale, care de altfel vor fi adoptate de intreaga piata de la 1 ianuarie 2012, si au continuat sa anunte profituri.

Nici banca centrala nu se arata ingrijorata de imaginea pierderilor din RAS, considerand ca solvabilitatea institutiilor de credit ramane confortabila (14,6%).

Pierderile rezultate la nivelul sistemului se arata a fi si extrem de volatile. De la un profit net de 4,4 mld. lei la sfarsitul lui 2008, in ianuarie 2009 piata inregistra un minus de 118 mil. lei. In martie 2009 pierderea crestea la 209 mil. lei, pentru ca in aprilie sa se transforme intr-un profit de 81 mil. lei. Similar, in 2010 sistemul bancar era pe plus, cu 440 mil. lei in martie, pentru ca in august sa ajunga la o pierdere de 718 mil. lei.

In vara, bancherii se luptau cu varianta initiala a Ordonantei 50 privind creditele pentru persoane fizice, iar spectrul unor pierderi catastrofale era agitat inclusiv de BNR. La noua luni, multe banci care au raportat rezultate la nivel local nu au omis sa invoce efectele ordonantei ca explicatie pentru deteriorarea rezultatelor.

Ordonanta a fost modificata de-abia in decembrie, insa piata bancara s-a mai redresat in trimestrul al patrulea: pierderea de 718 mil. lei inregistrata in august s-a injumatatit pana in decembrie, cand a ajuns la 304 mil. lei.

Pe parcursul celor doi ani de recesiune, marcati in acelasi timp de proasta imagine publica a breslei, bancherii au avut multe dileme: daca raportau profit, riscau sa fie acuzati ca au facut-o cu pretul falimentarii clientilor, daca raportau un profit in scadere dramatica, riscau sa fie acuzati de inabilitate manageriala si slaba gestionare a riscurilor, daca raportau pierdere riscau sa le fuga clientii cu depozite.

 

continuarea in: zf.ro