Cat economisesti daca platesti cu cardul. In 2010 tranzactiile cu cardurile au depasit un miliard de euro

Data publicarii: 21-02-2011 | Finante-Banci


Cresterea valorii tranzactiilor de piata cu cardurile in 2010 fata de 2009 este de 23%
Romanii detineau la finele anului trecut peste 12,5 milioane de carduri valide, potrivit datelor BNR

Din ce in ce mai multi romani folosesc cardul la cumparaturi in magazine, la achizitia biletelor la spectacole, precum si la plata utilitatilor si a taxelor. Valoarea tranzactiilor de plata cu cardurile a ajuns, la sfarsitul anului trecut, la 4,48 miliarde lei, adica peste un miliard de euro, in crestere cu 23%, in lei, fata de sfarsitul anului 2009, potrivit datelor publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Romanii detineau, la finele anului trecut, peste 12,5 milioane de carduri valide, dintre care majoritatea, 10,4 milioane, sunt carduri de debit, adica permit efectuarea de plati sau retrageri in limita fondurilor proprii depuse in contul de card. Spre deosebire de cardurile de debit, cele de credit permit posesorilor sa utilizeze banii pusi la dispozitie de catre banca in limita unui credit aprobat.
publicitate

Studiile arata ca populatia este dispusa sa inlocuiasca plata cu numerarul cu plata cu cardul mai ales la comercianti, inclusiv pe internet, aceasta fiind lipsita de comisioane, dar si atunci cand beneficiaza de reduceri sau puncte de fidelitate, in cazul cardurilor co-branded. De asemenea, bancile nu percep comisioane nici la plata facturilor prin ATM.

 

integral in: Gandul