Bancile pentru locuinte au reusit sa ia mai multi bani de la populatie

Data publicarii: 22-02-2011 | Finante-Banci


Dorinta romanilor de a avea o casa sau de a spori confortul celor detinute a extins afacerile celor doua institutii care ofera astfel de servicii pe piata romaneasca.

Cresterea economiilor populatiei in timpul celor peste doi ani de criza cu circa cinci miliarde de euro  s-a reflectat si asupra afacerilor bancilor pentru locuinte. BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL)  a anuntat ca anul trecut numarul de clienti i-a crescut cu 40%, ajungand la 190.000 de persoane, iar sumele depuse de aceStia in 2010 au depaSit valoarea celor depuse in anii anteriori. "Fata de finalul anului 2009, cand depunerile clientilor BCR BpL insumau circa 220 milioane lei, la finalul anului 2010, acestea au depasit 480 milioane lei", afirma preSedintele acestei banci, Alexandru Ciobanu.

Pe piata autohtona, exista numai doua banci pentru locuinte: BCR BpL Si Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Ultima nu a facut publica nicio cifra referitoare la activitatea de anul trecut. In schimb, catre sfarSitul anului trecut, institutia de credit a majorat sumele minime care pot fi contractate in urma incheierii unui contract de economisire-creditare de la 3.000 la 7.000 de lei, potrivit ofiterilor de credit ai bancii.

Caracteristica bancilor pentru locu-inte este ca acestea nu acorda credite decat dupa finalizarea unei perioade in care clientul a economisit constant. Creditele nu pot fi utilizate decat pentru achizitia, constructia unei locuinte sau imbunatatirea uneia existente. 

 

citeste continuarea; capital.ro