INS: managerii prevad o crestere a preturilor cuprinsa intre 10 si 38% in urmatoarele trei luni

Data publicarii: 28-02-2011 | Economie

Managerii din economie prevad o crestere a preturilor in perioada februarie - aprilie, de la 10% in constructii, 11% in servicii, 16% in industria prelucratoare, pana la 38% in comert cu amanuntul, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

In afara de cresterea preturilor produselor industriale cu 16%, managerii din domeniu prognozeaza o crestere cu 15% a volumului productiei in perioada februarie - aprilie 2011, dar si o relativa stabilitate a numarului de salariati, precum si o crestere a numarului acestora cu 3% la intreprinderile mari, care au 500 de salariati sau chiar mai multi. 

In sectoare precum fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, precum si fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, cresterea estimata este mai mare, ridicandu-se la solduri conjuncturale 19% si, respectiv, 8%. 

In constructii, activitatea va inregistra o crestere a volumului productiei cu 6% (sold conjunctural) si o relativa stabilitate a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +2%). 

Managerii estimeaza o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -5%), precum si o crestere a preturilor cu 10%. 

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -1%), dar si o crestere a preturilor cu amanuntul de 38%. 

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va creste cu 4% (sold conjunctural), iar numarul de salariati in domeniul serviciilor va scadea cu 2%. Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere cu 11% (sold conjunctural). 

Sursa: AGERPRES