Reducerea TVA nu este posibila in urmatorii trei-patru ani, spune Ialomitianu

Data publicarii: 28-02-2011 | Finante-Banci

Ministrul de finante, Gheorghe Ialomitianu, a spus, intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei, ca in urmatorii trei-patru ani nu este posibila reducerea TVA, pentru ca ar fi pusa in pericol plata salariilor si a pensiilor, iar reduceri ar trebui sa urmeze in zona contributiilor sociale.

"TVA reprezinta un element de baza pentru buget si e greu sa luam o decizie sa reducem aceasta taxa, pentru ca altfel punem in pericol plata salariilor, a pensiilor, alocarile pentru investitii...In trei-patru ani nu cred ca e posibil sa reducem TVA. Chiar daca partidele de opozitie spun ca au un program de reducere a TVA, este greu de luat o decizie, pentru ca trebuie sa asiguram functionarea institutiilor statului. E o sursa importanta pentru buget. Reduceri ar trebui sa urmeze in zona contributiilor sociale", a precizat Ialomitianu.

Pe de alta parte, acesta a mentionat ca in Romania esti cu adevarat bogat atunci cand intri in "Top 300 Capital" al celor mai avuti romani, iar cei prezenti in acest top reprezinta grupul tinta al ANAF pentru controlul averilor.

"Oamenii bogati sunt cei care se gasesc in Topul celor 300. Persoanele care au averi foarte mari si vor fi prezente in Top 300 reprezinta grupul-tinta al ANAF. Vom verifica daca aceste persoane au venituri declarate si daca nu le au, vor fi supuse controlului", a spus ministrul de finante.

La inceputul lunii ianuarie, Gheorghe Ialomitianu declarase ca in cadrul departamentului privind controlul veniturilor nedeclarate, care va fi constituit la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), vor lucra 30 - 40 de persoane specializate in investigatii fiscale si IT.

Ministrul finantelor mentionase la acea data ca grupul tinta vizat va fi format din persoane cu averi mari sau cheltuieli mari, care nu au declarat venituri, iar impozitul va fi de 16%.

NewsIn