Ministrul Botis: Romanii care traiesc din munca lor nu trebuie sa se teama de noul Cod al muncii

Data publicarii: 01-03-2011 | Politica

Romanii care traiesc din munca lor, care se trezesc in fiecare dimineata si stiu ca au responsabilitati fata de familia lor nu trebuie sa se teama de noul Cod al muncii, desi zilnic se induce aceasta teama prin mass-media de catre liderii de sindicat, a declarat luni seara, in conferinta de presa la Palatul Victoria, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioan Botis.

Pe de alta parte, el a subliniat ca acei 5-6 lideri de sindicat la nivel national nu trebuie crezuti pentru ca au dovedit ca nu au reusit sa transforme in mai bine nici imaginea lor, nici viata celor pe care ii reprezinta. Ministrul Muncii a aratat ca inainte de adoptarea Codului muncii in vigoare in prezent, in 2002 rata de ocupare era de 58% din populatia activa, iar in prezent nivelul este tot acelasi, in toti acesti ani fiind acelasi numar de salariati, insa a crescut "povara" asistentei sociale. 

Totodata, el a recunoscut ca nu a reusit sa isi impuna propunerea privind eliminarea contractului colectiv de munca la nivel national in favoarea contractelor la nivel de ramura sau sector economic, care ar fi scazut din puterea de negociere a liderilor federatiilor sindicale nationale, mergandu-se insa pe ideea ca fiecare segment profesional isi va negocia mai bine drepturile in relatie directa cu patronatele de ramura si crescand astfel vizibilitatea liderilor sindicali din esaloanele doi si trei. 

"Prin legea 130/1996, acest contract colectiv national ramane in vigoare. Nu se pierde nimic din puterea acestor lideri sindicali, desi am propus si am negociat timp de 3 luni o modificare de substanta (...) Acest Cod al muncii, din pacate, nu le afecteaza interesele", a spus ministrul Botis, adaugand ca liderii nationali au recurs la atacuri neonorabile la persoana impotriva sa. 

De asemenea, el a tinut sa arate ca noul Cod nu incalca nicio directiva europeana referitoare la relatiile de munca, dimpotriva, fiind preluate astfel incat sa fie avantajat angajatul roman. "Ceea ce am propus noi este o linie mediana si inteleapta", a spus el, aratand ca, de exemplu, in cazul duratei perioadei de proba care a fost crescuta prin noile prevederi de la 30 de zile la 90 de zile, in Italia aceasta este de 6 luni. 

In ceea ce priveste concedierea, ministrul Muncii a mentionat ca noul Cod nu modifica in niciun fel concedierea individuala sau colectiva, fiind prevazute aceleasi proceduri ca in actualul cod, cu exceptia ca mentioneaza 'extrem de corect' ca dupa ce se termina raporturile de munca, angajatorul nu mai este obligat fata de angajat, ci statul roman are aceasta obligatia. 

"Angajatorul nu mai este in situatia ca timp de 9 luni sa fie obligat sa preia acelasi numar de oameni inapoi. Trebuie sa ii lasam posibilitatea sa se miste liber in economie", a aratat ministrul Botis. 

Referitor la agentul de munca temporar, el a mai precizat ca in noul Cod este preluata integral directiva europeana, deoarece exista obligatia transpunerii in legislatia nationala pana in decembrie 2011, altfel se activeaza procedura de infrigement. 

Proiectul Codului muncii adoptat de Guvern in sedinta de luni dimineata a fost deja trimis la Parlament pentru a intra in procedura asumarii raspunderii, dupa cum a precizat premierul Emil Boc. 

Sursa: AGERPRES