Creditarea corporate a avansat in ianuarie cu 8%, pana la 25 de miliarde de euro

Data publicarii: 01-03-2011 | Finante-Banci

Comparativ cu decembrie 2010, imprumuturile pentru companii au inregistrat un recul de 0,19%   Capitala detine aproape jumatate din soldul total de credite acordate firmelor

Creditarea pentru companii a marcat o crestere de 8% in ianuarie 2011 fata de luna similara a anului trecut, pana la un sold total al imprumuturilor de 105,6 miliarde de lei (24,8 miliarde de euro), se arata in datele publicate de Banca Nationala a Romaniei.

 Cu toate acestea, comparativ cu decembrie 2010, creditarea corporate a inregistrat un recul de 0,19%, intrucat, de obicei, companiile sunt mai reticente in a efectua investitii in primele doua luni ale anului. Bancile au aratat anul trecut o deschidere mai mare catre acordarea de imprumuturi companiilor, dupa ce creditarea pe segmentul popula-tiei a cunoscut un declin accentuat. 

BCR anunta ca in 2010 a acordat cu 15,6% mai multe credite pe segmentul corporate, acestea fiind destinate, in principal, catre asigurarea capitalului de lucru pentru companii, precum si a finantarii intre-prin-derilor din sectorul public. In schimb, imprumuturile pentru persoa-nele fizice si microintreprinderi au scazut cu 7,3% anul trecut, in linie cu diminuarea veniturilor populatiei si cu tendintele pietei. Totodata, Guy Poupet, presedintele director general al BRD, spunea ca anul trecut principalul motor al creditarii a fost reprezentat de piata marilor clienti, corporatii private sau entitati publice si comunitati locale. 

Potrivit bancii, soldul total al creditelor se ridica la finalul lui 2010 la 34,5 miliarde de lei, din care 48% din imprumuturi au fost acordate persoanelor fizice, iar 52% persoanelor juridice. Banca Transilvania  a inregistrat anul trecut o crestere de 10% a soldului de imprumuturi, directorul general al bancii, Robert Rekkers, spunand ca avansul creditarii a fost sustinut de clientii persoane juridice.

Integral in Fin.ro