Majoritatea romanilor care si-au cumparat casa prin credit au venituri mai mici de 600 euro

Data publicarii: 01-03-2011 | Imobiliare

Dintre persoanele care au contractat un credit bancar pentru achizitia unei locuinte, 15% au venituri mai mari de 600 de euro si 85% au venituri mai mici de 600 de euro.

"Un roman inteligent ar trebui sa aiba cel putin un contract de economisire. Cultura economica de economisire ar trebui predata inca din scoala generala in Romania", sustine Lucian Anghel, economist sef al bancii BCR, in cadrul unei conferinte de presa.

"Prin investirea unei sume de 7 miliarde lei in imbunatatirea spatiului locativ, la nivel national, s-ar putea crea peste 10.000 de locuri de munca", continua acesta. 

Ponderea persoanelor din Romania care locuiesc in spatii supraaglomerate este mai mare de 50%. Conform unui studiu efectuat de BCR, 80% dintre romani vor sa investeasca in imbunatatiri locative in urmatorii 5 ani. Dintre acestia, peste 50% se gandesc sa investeasca in dotari noi si peste 40% in reparatii majore.

In Romania, 1% din populatie a incheiat contracte de economisire-creditare, comparativ cu 65%, in Austria. Prima anuala acordata de stat pentru aceste contracte sub forma unui procent de 25% din valoarea economisita (maxim 250 de euro/ an) a totalizat 3 milioane euro in 2009 si 14 milioane euro in 2010. Cele doua banci de economisire creditare prezente in Romania sunt BCR Banca pentru Locuinte Si Raiffeisen Banca pentru Locuinte. 

Continuarea in Capital.ro