Harta salariilor din Romania. Judetele in care se castiga mai bine decat in 2009

Data publicarii: 01-03-2011 | Finante-Banci

Castigurile salariale ale romanilor au scazut considerabil de-a lungul anului 2010, in majoritatea judetelor tarii. Exista insa si cateva oaze de prosperitate. 

Salariatii din Brasov, Timis si Bucuresti sunt singurii carora salariile medii nete le-au crescut in 2010 fata de nivelul inregistrat in anul precedent, conform celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS). Singurii castigatori reali in lupta cu inflatia insa sunt angajatii din judetul Brasov, unde salariile s-au majorat cu peste 9%. Desi in Timis si in Bucuresti salariul mediu net a avansat cu 4%, respectiv 0,8%, acest lucru nu a putut compensa cresterea generalizata a preturilor din 2010, de 7,96%.

In termeni nominali, angajatii din Capitala au in continuare cel mai mare salariu mediu net, de 1.864 de lei pe luna (vezi harta). Despre o forta de munca bine platita vorbim si in judetele Sibiu si Gorj, unde salariul mediu este de 1.417, respectiv 1.424 de lei.

"Zonele deja dezvoltate economic, precum Capitala, atrag investitori care ofera locuri de munca destinate personalului foarte specializat. De aici si veniturile salariale peste medie din aceste regiuni", explica pentru gandul Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El sugereaza chiar posibilitatea ca autoritatile locale din regiunile mai putin dezvoltate sa ofere stimulente fiscale tintite catre acei investitori care aduc locuri de munca. Asta pentru ca, "in paradigma actuala, niciun investitor nu va prefera Vasluiul Timisoarei", concluzioneaza reprezentantul AOAR.

Continuarea in Gandul.info

Sursa Foto: Gandul.info