In prima luna de la listare au fost tranzactionate peste 1,6 miliarde de actiuni Fondul Proprietatea

Data publicarii: 01-03-2011 | Bursa

In prima luna de la listarea Fondului Proprietatea (FP) au fost tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) peste 1,6 miliarde de actiuni FP, reprezentand 11,8% din capitalul Fondului, se arata intr-un comunicat de presa al Franklin Templeton, manager de investitii si administrator unic al FP.

Actiunile Fondul Proprietatea sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti incepand din 25 ianuarie.

Valoarea tuturor tranzactiilor cu actiunile Fondului a depasit 1 miliard de lei, iar numarul total de tranzactii a fost de peste 27.191 in prima luna.

Totodata, Fondul Proprietatea are cel mai mare free-float, de 5,2 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) si este cea mai lichida actiune de la BVB. Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti a cunoscut o crestere de 8,2 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro) prin listarea Fondului Proprietatea.

Listarea Fondului a dus la triplarea valorii medii zilnice a tranzactiilor fata de 2009 si 2010, cu valoarea medie a tranzactiilor echivaland cu 59% din valoarea totala tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti.

"Prioritatea noastra este de a ne concentra pe cresterea valorii companiilor din portofoliul Fondului prin procesul nostru de administrare activa a investitiilor. In timp, acest proces se va reflecta pozitiv in valoarea Fondului si in pretul actiunii", a declarat managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.

Potrivit reprezentantilor Franklin Templeton, procesul de crestere a valorii Fondului se va concentra pe mai multe elemente in viitorul apropiat, cum ar fi introducerea practicilor corecte de guvernanta corporativa si eficientizarea proceselor de decizie din companiile din portofoliu, asigurarea respectarii practicilor corecte de guvernanta corporativa in activitatea companiilor din portofoliu prin reprezentarea Fondului Proprietatea in consiliile de administratie a peste 20 de companii din portofoliu sau consilierea conducerii companiilor din portofoliu pentru luarea unor masuri de imbunatatire a eficientei, profitabilitatii si transparentei in companiile controlate de stat (de exemplu, incurajand guvernul sa schimbe planurile existente referitoare la cei doi campioni energetici Electra si Hidroenergetica).

De asemenea, este vorba despre aducerea de expertiza straina si finantare suplimentara pentru companiile din portofoliu, sustinerea si consilierea cu privire la Ofertele Publice Initiale si Ofertele Secundare planificate pentru companiile controlate de stat si analizarea si realizarea de noi investitii pentru Fondul Proprietatea in Romania, dar si in alte tari din centrul si estul Europei.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,68 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor. Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Franklin Templeton Investment Management Limited este o filiala a Franklin Resources, Inc., o organizatie globala de management al investitiilor ce opereaza sub denumirea Franklin Templeton Investments. Franklin Templeton Investments furnizeaza solutii globale si locale de management al investitiilor administrate de echipele de investitii ale Franklin, Templeton, Mutual Series, Fiduciary Trust, Darby si Bissett. Compania situata in San Mateo, California, are mai mult de 60 de ani de experienta in investitii si administreaza active in valoare de peste 680 miliarde dolari, conform datelor disponibile la data de 31 ianuarie 2010. 

NewsIn