Persoanele cu venituri mari, verificate de Fisc fara a fi anuntate in prealabil

Data publicarii: 01-03-2011 | Finante-Banci

Potrivit unui proiect de hotarare de guvern, persoanele cu venituri mari vor fi supuse verificarilor initiale ale Fiscului fara a fi anuntate in prealabil. De asemenea, pe perioada controlului organele de control pot solicita tertilor, inclusiv platitorilor de venit sau oricaror autoritati sau institutii publice, informatii sau documente pentru stabilirea situatiei fiscale reale.

Executivul a decis, la finele anului trecut, ca persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 de lei sumele declarate vor plati impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

Potrivit normelor, verificarea persoanelor cu venituri mari se va efectua in mai multe etape, care vor determina in final starea de fapt fiscala reala, in functie de care se va stabili daca se poate dovedi provenienta veniturilor si daca se va aplica impozit.

Prima etapa

Intr-o prima etapa, organele fiscale vor efectua o analiza pentru a stabili riscul probabil pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor institutii sau autoritati publice. Fiecare persoana din grupul selectat va fi verificata prealabil. Procedura de analiza de risc se va stabili prin norme interne, prin ordin al presedintelui ANAF. Selectarea persoanelor fizice care vor fi verificate se va realiza din lista persoanelor care depasesc riscul minim acceptat de administratia fiscala, in functie de nivelul riscului si de capacitatea de efectuare a verificarilor fiscale prealabile documentare.

Persoana fizica selectata pentru verificare nu poate obiecta cu privire la procedura de selectare folosita si nu trebuie notificata in acest stadiu al controlului.

Continuarea in Fin.ro