In medie, un roman economiseste anual 2.000 euro. Cel mai putin din UE

Data publicarii: 01-03-2011 | Finante-Banci

Statele europene stimuleaza constituirea depozitelor cu maturitati lungi prin reduceri de impozite

Romania a inregistrat anul trecut cel mai scazut nivel de economisire din Uniunea Europeana, de numai 2.000 de euro. Economistul-sef al BCR considera ca aceasta situatie nu se justifica doar din considerentul nivelului de trai redus. Cele doua motive principale ar fi consumul excesiv din anii anteriori crizei, care i-a indatorat excesiv pe romani, si gradul scazut de cultura financiar-bancara.

Comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeana, Romania inregistreaza cel mai scazut  nivel al economisirii pe locuitor, de numai 2.000 de euro. Valoarea este cu 50% mai mica decat cea inregistrata in Bulgaria, de cinci ori mai redusa decat in Cehia si de 20 de ori mai scazuta fata de situatia din Germania, unde o persoana a reusit sa economiseasca anul trecut, in medie, 37.000 de euro. 

La prima vedere, nivelul de trai scazut ar fi principala explicatie a acestei situatii, insa economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, considera ca doua dintre motivele principale ar fi consumul excesiv din anii anteriori crizei si gradul scazut de cultura financiar-bancara. "Nivelul scazut de economisire reliefeaza si nivelul scazut de trai, insa salarizarea nu justifica exclusiv aceasta realitate, in conditiile in care salariul mediu din Romania este mai mare decat cel din Bulgaria si, in acelasi timp, de numai sapte ori mai redus decat in Germania. Practic, romanii nu mai au resurse pentru economisire pentru ca au consumat mult mai mult decat celelalte state si s-au indatorat in consecinta", explica Lucian Anghel. In plus, acesta arata ca un alt motiv este si gradul scazut de cultura financiara si bancara al consumatorilor din Romania. 

Continuarea in Financiarul.com