Radu Gratian Ghetea considera ca intocmirea unui plan de privatizare a CEC ar fi o greseala

Data publicarii: 01-03-2011 | Finante-Banci

Presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, a declarat, marti, ca intocmirea unui plan de privatizare a acestei institutii bancare ar fi o greseala, in conditiile in care pretul bancii in acest moment este mai mic decat cel din 2007, iar probabilitatea atragerii unui investitor este foarte mica.

"In iunie 2007, cand am prezentat strategia de dezvoltare a bancii, am mentionat ca incepand cu 2010 sau 2011 actionarul ar putea lua orice decizie in ceea ce priveste structura actionariatului. Am mentionat atunci atragerea unui investitor gen BERD, IFC sau invitarea sa participe la capitalul bancii, listarea pe bursa, inceperea unui proces de privatizare sau reluarea procesului de privatizare care a fost intrerupt, o combinatie intre acestea. Ceea ce am spus atunci este valabil si acum, numai ca acum lucrurile sunt putin diferite pentru ca in afara de vointa actionarului trebuie sa tinem cont si de niste reguli ale Uniunii Europene", a spus Ghetea.

Potrivit acestuia, trebuie sa tinut cont si de "ce vrea si ce poate un posibil investitor".

"Institutiile gen BERD sau IFC nu pot porni la drum cu o participare decat daca exista un plan de privatizare. Statul roman a exprimat clar acest punct de vedere prin intermediul prim-ministrului, ca nu se pune problema privatizarii in acest moment. Si eu sunt de acord ca in acest moment ar fi chiar o greseala sa ne apucam sa facem un plan de privatizare si sa starnim apele in jurul unui subiect care nu va avea un sfarsit foarte pozitiv pentru statul roman. Nu cred ca statul roman este in asa situatie incat sa recurga la vanzarea unei bucati din CEC", a declarat Ghetea.

In privinta atragerii unui investitor privat, presedintele CEC Bank a precizat ca "in momentul acesta nu stiu daca si-ar permite cineva, in conditiile in care nu exista piata. Sigur ar veni cineva sa dea 2,50 lei. Un distins domn de la BNR, predecesorul meu, domnul Eugen Radulescu spunea urmatorul lucru: pretul CEC Bank in acest moment este mai mic decat pretul CEC Bank din 2007. Da, pentru ca este alta piata. Si pretul apartamentelor este mai mic, dar daca analizezi valoarea bancii este alta, dar valoarea de vanzare nu este, pentru ca nu exista piata".

Ministrul finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat marti ca la nivelul Guvernului nu se va lua in discutie privatizarea CEC Bank in aceasta perioada, ci se vor cauta solutii pentru consolidarea bancii si pentru ca statul sa poata participa la majorarea capitalului social.

CEC Bank, la care statul roman este actionar majoritar, a obtinut anul trecut un profit inainte de impozitare de 65,13 milioane lei, in crestere cu 30,16% fata de 2009, cand a fost de 50,04 milioane lei.

NewsIn