BNR ar putea sa nu reduca dobanda cheie in acest an, in pofida asteptarilor analistilor

Data publicarii: 03-03-2011 | Finante-Banci

Majoritatea analistilor intervievati de Reuters luna trecuta anticipau ca BNR va reduce dobanda cheie in acest an, odata cu atenuarea impactului majorarii taxei pe valoarea adaugata (TVA) asupra preturilor, si datorita faptului ca Romania se pregateste sa incheie un acord preventiv cu FMI.

Acordul marcheaza progresele realizate de Romania si ar trebui sa reduca ingrijorarile privind evolutia leului, care au influentat decizia BNR de a mentine dobanda la un nivel ridicat, incepand din luna mai.

Cresterea economica este inca redusa, bugetul este sub presiune, iar economia se confrunta cu cresterea pretului petrolului, dar si cu reforme pe piata locala a energiei care vor duce la majorarea tarifelor. Din acest motiv, perspectivele de apreciere a leului sau de incetinire a inflatiei sunt scazute, potrivit Reuters.

Inflatia din ianuarie, de 7%, a fost peste asteptari si cea mai ridicata din Uniunea Europeana, iar unii analisti se gandesc sa isi modifice estimarile fie la mentinerea dobanzii cheie la 6,25% in acest an, fie chiar la cresterea acesteia.

"Banca centrala nu va reduce dobanda in acest an. De fapt, exista riscuri sporite de majorare", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist sef la ING Bank Romania.

Integral pe Mediafax

Ultimele stiri pe BankNews.ro: