Litrul de benzina si motorina ar putea ajunge la 10 lei, daca barilul va atinge 200 dolari-analisti

Data publicarii: 03-03-2011 | Actualitate

Analistii economici spun ca protestele din Egipt,Tunisia sau Libia nu justifica scumpirile imediate ale carburantilor pe piata din Romania, iar unii dintre acestia estimeaza ca daca barilul de petrol atinge valoarea de 200 de dolari, atunci litrul de benzina si motorina ar putea ajunge la 10-15 lei.

"Nimeni nu poate spune ce se va intampla in continuare pe piata petroliera. S-au avansat teorii potrivit carora este posibil ca in urmatoarele saptamani barilul sa depaseasca 200 de dolari, pentru ca acolo (referitor la protestele din tarile arabe, n.r.) este un proces care se afla in miscare. Daca se vor potoli lucrurile, barilul se va stabiliza. Insa daca ajunge la 200 de dolari, atunci carburantii din Romania ar putea costa la pompa chiar si 10-15 lei", a declarat pentru NewsIn analistul economic Aurelian Dochia.

Potrivit acestuia, cea mai vizibila si imediata schimbare, in urma incidentelor din tarile arabe, de altfel mari producatoare de petrol, este scumpirea carburantilor, apoi a gazelor, electricitatii si, implicit, vor fi antrenate in lant majorari in sectorul de productie, inlusiv la paine. "Producatorii vor ridica si ei pretul produselor comercializate, intrucat si benzina si motorina se vor scumpi", a spus Dochia.

La randul sau, analistul Ilie Serbanescu a declarat pentru NewsIn ca, in Romania, carburantii se scumpesc oricum, chiar si atunci cand scade pretul barilului de petrol.

"Cei trei mari petrolisti din domeniu (OMV Petrom, Rompetrol si LukOil Romania, n.r.) scumpesc carburantii oricum, chiar si atunci cand scade barilul. Dar ei nici nu scad pretul benzinei si motorinei cand scade barilul. Baietii astia uita sa mai scada, sunt niste mincinosi. In continuare, se poate intampla orice, iar statul roman nu poate face nimic, din moment ce a vandut altora resursele sale de petrol", a spus Ilie Serbanescu.

De asemenea, directorul Directiei de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Sandulescu, a declarat Agentiei NewsIn ca este greu de spus ce se va intampla in continuare si ca, daca se majoreaza preturile mondiale, nu inseamna ca automat trebuie sa creasca si in Romania.

"Daca societatile romanesti au incheiat contracte pe termen lung, atunci scumpirea barilului nu ar trebui sa se resimta imediat, iar noi nu ar trebui sa fim afectati. Daca preturile mondiale cresc, nu inseamna ca automat trebuie sa creasca si aici. Benzinarii vor invoca cresterea de pret mondiala, dar cat de justificata este cresterea carburantilor la pompa, e greu de spus", a precizat Alexandru Sandulescu.

Totodata, pretul petrolului Brent a crescut brusc miercuri, la mai mult de 116 dolari barilul, dupa anuntul interventiei militare saudite pentru calmarea protestelor din Bahrein. In plus, pretul aurului a atins un nou record, de 1.434 dolari uncia, investitorii preferand stabilitatea oferita de achizitia acestui metal pretios.

Potrivit ABC News, Bursa de pe Wall Street a avut o scadere brusca, pe fondul ingrijorarii investitorilor ca actuala criza din industria petroliera ar putea afecta redresarea economica a Statelor Unite. 

In ultimele doua saptamani de neliniste, liderul libian, colonelul Muammar Gaddafi, a pierdut controlul unei mari parti din Libia. Violenta a dus la o criza umanitara majora la granita tunisiana, cu zeci de mii de straini, majoritatea dintre ei egipteni, blocati si in imposibilitatea de a ajunge acasa.

Aproximativ 75.000 de oameni au fugit in Tunisia de la inceputul revoltelor si mai mult de 40.000 sunt in asteptare sa traverseze granita, potrivit ONU. Oficialii Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) spun ca o evacuare in masa este necesara si ca mii de vieti sunt in joc. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: