Numai 34% din restantieri isi achita integral datoriile, iar 37% nu mai dau nimic

Data publicarii: 03-03-2011 | Finante-Banci

Piata colectarii de creante de la persoanele fizice si majorare a costurilor de colectare va creste cu 15% anul acesta, bancile urmand sa se mentina in topul institutiilor cu volume mari de credite de externalizat, estimeaza compania Coface, specializata in asigurari de credit, dar si in administrare de creante.

In 2010, ca si in anii anteriori, sectorul bancar a fost cel care a externalizat cel mai mare volum de creante, avand o pondere de 45% in totalul portofoliului de creante preluate de catre Coface.

"Este evident ca economia nu si-a revenit inca, iar in piata exista in continuare creante de colectat, atat de la populatie, cat si de la companii. Efectele perioadei anterioare crizei inca se mai vad, cand populatia se supraindatora fara sa economiseasca. La aceasta se mai adauga si impactul masurilor luate de guvern, dar si de companii in vederea rezistarii pe piata, in ultimii doi ani, prin reducerea substantiala a veniturilor sau disponibilizarea angajatilor", considera Constantin Coman, directorul diviziei colectare creante & legal. El anticipeaza o ingreunare a procesului de colectare, pentru aceleasi rezultate urmand sa se depuna eforturi duble. Acest lucru va duce si la o crestere a costurilor de colectare, fapt resimtit si in ultimul an de zile.

Continuarea in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: