Bancherii au transformat creditele de consum negarantate in imprumuturi ipotecare pentru a fi acoperiti mai bine

Data publicarii: 04-03-2011 | Finante-Banci

Bancherii au intrat anul trecut intr-un razboi steril al refinantarilor, al carui singur efect a fost imbunatatirea acoperirii cu garantii, multe credite de consum fiind comasate in imprumuturi mari cu ipoteca, insa nu au fost pompate sume suplimentare catre clientela.

Creditul de consum fara garantii a fost cel mai afectat de inghetarea creditarii si a inregistrat o scadere de doua cifre, in timp ce ipotecare au fost tinute pe linia de plutire de vanzarile de imprumuturi garantate de stat.

Soldul imprumuturilor acordate populatiei a inregistrat o scadere in termeni reali cu 5,6% anul trecut si a atins 102 miliarde lei (circa 24 mil.

euro) la sfarsitul lunii decembrie, iar declinul s-a accentuat comparativ cu un minus de doar 3,6% in 2009. Scaderea s-a datorat in principal restrangerii creditului de consum, care s-a prabusit cu 18% in termeni reali, pana la 64 miliarde lei.

"Tendinta de scadere a creditelor de consum s-a accentuat in a doua jumatate a anului datorita intensificarii ritmului de scadere a venitului disponibil al populatiei ca urmare a ajustarii cu 25% a salariilor din sectorul public incepand cu luna iulie", noteaza autorii ultimului buletin lunar publicat de BNR.

Continuarea in Ziarul Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: