Patronatul si sindicatele din BCR continua negocierile pentru un nou Contract colectiv de munca

Data publicarii: 07-03-2011 | Finante-Banci


Patronatul si sindicatele din Banca Comerciala Romana (BCR) continua negocierile pentru un nou Contract colectiv de munca al BCR, intrucat partile nu au ajuns inca la un acord, termenul legal de negociere fiind 31 martie 2011, a anuntat vineri banca.

Comunicatul a fost transmis ca reactie la pozitia Federatiei Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana. Astfel, organizatia sindicala a anuntat vineri ca ar putea declansa conflictul de interese ca urmare a esuarii negocierii cu reprezentatii institutiei bancare.

"Deoarece precedentul Contract colectiv de munca al BCR a expirat vineri, 4 martie 2011, patronatul va aplica o politica interimara pentru a mentine plata beneficiilor acordate angajatilor, astfel ca acestea sa nu fie afectate de procesul de negociere", se arata in comunicat.

Banca precizeaza ca aceasta politica va fi valabila pana in momentul incheierii unui nou Contract colectiv de munca.

Totodata, BCR mentioneaza ca nicio persoana din management nu a facut presiuni asupra angajatilor in legatura cu actiunile sindicale desfasurate recent, asa cum sustine federatia sindicala.

"Suntem convinsi ca nicio persoana din management nu a facut presiuni asupra angajatilor in legatura cu actiunile sindicale desfasurate recent, asa cum sustine federatia sindicala si am solicitat sindicatului sa ne furnizeze cazuri concrete si nume. BCR este un angajator responsabil si aplica principii si practici clare privind relatia manager - angajati. Speram ca vom incheia negocierile cat mai curand astfel incat BCR sa continue cu succes implementarea strategiei si planurilor sale de afaceri, in beneficiul tuturor partilor interesate - clienti si parteneri, salariati, actionari si comunitate", se mai arata in comunicat.

Federatia Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana ar putea declansa conflictul de interese ca urmare a esuarii negocierii cu reprezentatii institutiei bancare, a anuntat, vineri, presedintele organizatiei, Ciprian Ionescu.

"Daca in termenul prevazut de lege (2 zile lucratoare), conducerea BCR nu va oferi un raspuns sau daca raspunsul nu va solutiona favorabil aceste revendicari, conflictul de interese se considera declansat. (...) Daca angajatorul nu va intelege sa-si schimbe atitudinea fata de salariati si nu va solutiona in mod favorabil revendicarile salariatilor, vom parcurge, probabil, in saptamana 7-11 martie, etapa obligatorie a concilierii asigurata de reprezentantul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale urmand ca, in  functie de rezultatul acestei concilieri, sa stabilim etapele urmatoare", a precizat Ionescu.

Revendicarile salariatilor care au ramas nesolutionate si care vor constitui obiectul conflictului de interese se refera la acordarea de bonusuri legate de performanta bancii, indexarea salariilor cu 50 % din indicele de inflatie comunicat de INS si majorarea salariilor de baza individuale brute cu 2 % solicitata pentru anul 2011.

La sfarsitul lunii februarie, Federatia Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana a pichetat sediul institutiei din Calea Victoriei din Capitala, deoarece unele drepturi ale angajatilor prevazute in Contractul colectiv de munca ar putea fi eliminate

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private si a bancilor de locuinte.

Grupul Banca Comerciala Romana a obtinut anul trecut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 465 milioane lei (110,2 milioane euro), cu 46,7% mai mic decat in 2009.

In acelasi timp, activele totale ale grupului au avansat anul trecut cu 6%, pana la 73,59 miliarde lei la finalul lui decembrie 2010, de la 69,4 miliarde lei la finalul lui 2009.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: