BNR si analistii economici il aduc pe Boc cu picioarele pe pamant. Romania va iesi din criza abia in 2015

Data publicarii: 07-03-2011 | Finante-Banci


Romania nu iese inca din criza, anunta Mugur Isarescu. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) contrazice astfel recentele declaratii entuziaste ale guvernantilor pe aceasta tema. Opinia sefului BNR este impartasita atat de ambasadorul Frantei la Bucuresti, cat si de reputati analisti economici, precum si de reprezentantii mediului de afaceri autohton.

Guvernatorul BNR nu crede ca iesirea din criza este atat de aproape, precum crede premierul Emil Boc. Parerea sa este impartasita si de ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, care considera ca economia Romaniei este in faza de depresie. "Criza financiara si economica, pe care nu am depasit-o inca, trebuie sa ne deschida cu adevarat ochii: cresterea de maine nu poate fi construita pe aceleasi baze pe care s-a construit cresterea din trecut ", a comentat Henri Paul. El a adaugat ca "pietele nu pot face legea" si ca este necesara o supraveghere a acestora "pentru a evita excesele si pentru a preveni vulnerabilitatile" identificate pe perioada crizei.

 
2015, anul depasirii crizei, cred analistii economici

Romania va fi "intr-o profunda criza economica" pana in anul 2015, in conditiile in care din 2012 statul va incepe sa plateasca imprumutul de la Fondul Monetar International si de la celelalte institutii internationale, iar bugetul va fi extrem de restrictionat, considera consultantul financiar Ionel Blanculescu.

"Dupa cum analistii economici internationali ne anunta deja, urmatoarea criza care pe noi ne paste va fi in perioada anilor 2012-2013, peste un an - un an si ceva. Vom intra intr-o criza groaznica si se va numi criza datoriilor. In anii 2012-2013 vom incepe sa platim acest impumut de la FMI, sa-l rambursam, iar sumele vor ajunge la 5-5,4 miliarde de euro pe an. Bineinteles, celelalte nevoi vor face in asa fel incat bugetul sa fie atat de restrictionat, incat noi vom considera, asa cum am mai previzionat si eu, ca pana prin 2015 vom fi intr-o profunda criza economica. Anii urmatori, ca si anul acesta, vor fi ani foarte grei in conditiile non-inteligentei economice care caracterizeaza politica economica a Romaniei", ne-a declarat Ionel Blanculescu, fost ministru al controlului in guvernarea PSD.

Continuarea in Puterea.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro: