Cat mai costa apartamentele noi: februarie, nivelul minim al ultimilor trei ani. Cu cat s-ar mai putea ieftini locuintele

Data publicarii: 07-03-2011 | Imobiliare


Preturile apartamentelor noi au atins in luna februarie nivelul minim din ultimii trei ani, fata de varful inregistrat in 2008 garsonierele ieftinindu-se cu peste 40%, conform unui portal de ansambluri imobiliare. Analistii imobiliari sunt de parere ca in acest an preturile locuintelor in general ar mai putea inregistra o scadere de circa 5%

"Preturile arata deja o tendinta de stabilizare, iar pentru acest an estimez, in cazul in care nu se va produce o stabilizare, o scadere moderata de circa cinci procente", a declarat pentru gandul Valentin Ilie, presedinte Coldwell Banker Affiliates of Romania. Acesta spune ca trendul pe piata rezidentiala este "pozitiv" pentru ca numarul de tranzactii este in crestere, iar cererea este semnificativ mai mare decat anul trecut.

54.700 de euro, o garsoniera intr-un bloc nou

"P retul mediu al unei garsoniere dintr-un bloc nou a fost in scadere cu 4% fata de luna februarie a anului precedent si cu 43% fata de cota maxima inregistrata in februarie 2008, ajungand la valoarea de 54.747 euro. La apartamentele cu 2 camere si 3 camere, scaderile au fost de 10%, respectiv 9% fata de anul precedent, si de 41%, respectiv 43% fata de februarie 2008", potrivit unei analize a Rezidential.net.

Acesta arata ca pretul mediu al unui apartament cu 2 camere intr-un ansamblu rezidential din Bucuresti a fost de 79.901 euro, in timp ce pentru apartamentele de 3 camere, pretul mediu a ajuns la 120.600 euro. Pentru apartamentele cu 4 camere, reducerile de preturi au fost mai mici, de 4% fata de anul trecut si doar 11% fata de 2008. "Motivul este ca multi dezvoltatori au renuntat la apartamentele cu 4 camere, preferand sa recompartimenteze constructiile in garsoniere si apartamente cu 2 camere", arata sursa citata.

    * Intr-un studiu prezentat recent de gandul se arata ca numarul anual de spatii locative noi la nivel national este de aproximativ 40.000 de unitati, dintre care in 2010 au fost tranzactionate doar 10.000-12.000 de unitati. Astfel ca unii dezvoltatori din orase precum Cluj-Napoca sau Constanta au ajuns sa ofere preturi pe metru patrat inferioare celor ale locuintelor vechi.

In schimb, in Bucuresti se inregistreaza cea mai mare discrepanta de pret intre un metru patrat nou si unul vechi, de 20,2%, in favoarea celui nou. Aici, valoarea unui apartament nou cu doua camere este in medie, de 64.450 de euro, potrivit studiului citat.

Integral in Gandul.info
Ultimele stiri pe BankNews.ro: