Garda Financiara si Vama, desfiintate. Raman doar cei care vor trece testul

Data publicarii: 07-03-2011 | Finante-Banci


Angajatii nu vor primi salarii compensatorii si vor fi trecuti in corpul de rezerva al functionarilor publici.  Fiscul a colectat in februarie 11 miliarde de lei, cu 17% mai mult decat in luna similara a anului trecut

Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) vor fi desfiintate, iar atributiile institutiilor vor fi preluate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), se arata intr-un proiect de hotarare de guvern. Desi in ultimii doi ani comisarii Garzii Financiare au primit puteri sporite - dreptul de a confisca bunuri, de a legitima persoanele aflate la locul controlului sau participarea activa la perchezitii -, in prezent multi dintre acestia vor ramane fara un loc de munca. In schimb, Autoritatea Vamilor se afla in mijlocul unui scandal de coruptie, mai multi angajati fiind acuzati ca au primit foloase necuvenite.

Decizia guvernului, de reorganizare a institutiei, va atrage dupa sine diminuarea personalului din cadrul Fiscului cu aproape 5.000 de persoane, pana la 29.100 de angajati. Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a precizat ca la Garda Financiara si la Autoritatea Vamilor personalul actual va fi testat, iar angajatii care obtin cele mai bune rezultate nu isi vor pierde posturile. "In legatura cu conducatorii celor doua institutii, nu stiu ce se va intampla, deoarece acestia sunt numiti de prim-ministru. Vor fi si disponibilizari, iar angajatii care pleaca acasa nu vor primi salarii compensatorii, ci doar vor fi trecuti in corpul de rezerva", a explicat, pentru "Fin.ro", seful ANAF. Blejnar a mentionat ca activitatea ANAF va fi structurata, dupa comasarea cu Garda Financiara si ANV, pe colectarea si administrarea veniturilor bugetare, inspectia fiscala, operatiuni vamale si operatiuni de garda financiara.

Integral in Fin.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro: