Austriecii de la Volksbank au pierdut 36 de milioane de euro anul trecut

Data publicarii: 07-03-2011 | Finante-Banci


Volksbank International, care detine a opta banca locala dupa active, a inregistrat anul trecut o pierdere neta de 36 mil. euro din operatiunile desfasurate in Romania, a declarat Friedhelm Boschert, directorul executiv al bancii, intr-un interviu acordat unei publicatii a grupului austriac si preluat de Reuters.

Contactati de ZF reprezentantii Volksbank Romania nu au comentat aceste informatii, precizand doar ca datele prezentate la Viena sunt preliminare, rezultate auditate urmand sa fie publicate la sfarsitul acestei luni.

Banca locala este singura subsidiara a Volksbank International care a inregistrat un rezultat negativ anul trecut, grupul austriac obtinand profit in toate celelalte noua tari din regiune in care opereaza. Castigurile obtinute pe alte piete nu au putut insa sa compenseze minusul de la Bucuresti, astfel ca la nivel agregat Volksbank International a avut o pierdere de 21,8 mil. euro. Romania este cea mai mare piata externa pentru austrieci, concentrand circa o treime din activele grupului.

Austriecii de la Oesterreichische Volksbanken se afla in prezent in negocieri pentru vanzarea Volksbank International - divizia care administreaza operatiunile din Europa Centrala si de Est ale grupului - in discutii fiind implicata banca ruseasca Sberbank, dar si fondul de investitii CIC, detinut de statul chinez.

Desi Volksbank International a constituit anul trecut provizioane de 238 mil. euro pentru acoperirea creditelor neperformante, Boschert spune ca este "increzator" ca banca va trece pe plus in 2011.

Volksbank Romania s-a confruntat cu pierderi in ultimii doi ani pe fondul nerecuperarii creditelor, dupa ce in anii de crestere economica s-a extins aproape exclusiv pe seama vanzarii de credite ipotecare. Datorita cresterii agresive Volksbank ajunsese la sfarsitul lui 2008 pe locul trei in clasamentul bancilor locale.

Banca a coborat pe locul opt la sfarsitul lui 2010 dupa ce a pierdut aproximativ un punct procentual din cota de piata in ultimii doi ani si a ajuns la active de 19,8 miliarde lei (4,6 mld. euro).

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: