Benzina mai are 1 ban pana la 6 lei.Cat vor mai creste preturile carburantilor?

Data publicarii: 09-03-2011 | Auto

OMV Petrom, liderul pietei petroliere, a majorat azi preturile de referinta la benzina si motorina cu 9 bani/litru, potrivit datelor publicate pe site-ul companiei, fapt ce i-a starnit o reactie negativa premierului Emil Boc, care insa da vina pe "greaua mostenire" lasata de Cabinetul Nastase.

Preturile la pompele din Bucuresti ajung la 5,99 lei, potrivit unei centralizari  facute de incont.ro si ProTV, petrolistii ferindu-se sa afiseze preturi de 6 lei pe litru sau peste, de teama unei reactii negative din partea consumatorilor, care vor deveni mai economi sau chiar isi vor lasa masinile acasa.

Cresterea pretului la carburanti reprezinta un efect prost al faptului ca rezervele de petrol ale tarii au fost cedate anterior, in 2004, printr-un contract defavorabil, singurul lucru aflat acum la indemana Guvernului fiind doar sa continue controlul prin ANAF si Consiliul Concurentei, sustine premierul Boc.

Intrebat, marti, de jurnalisti cum comenteaza faptul ca Petrom a majorat iar preturile la carburanti, seful Guvernului a raspuns: "Prost".
"Cum sa comentez ? Prost, pentru ca asta inseamna sa nu ai sub control rezervele petroliere ale tarii si sa inchei contract cu Petrom asa cum a incheiat altcineva in 2004, nu vreau acuma sa fac atacuri politice. Asta inseamna sa cedezi rezervele petroliere ale tarii, asta inseamna sa stabilesti printr-un contract pana in 2014 ca nu poti sa intervii pe redevente, asta inseamna sa faci contracte in defavoarea statului, ca acum sa utilizezi doar mijloace colaterale de control prin ANAF sau Consiliul Concurentei, pentru a verifica daca aceste lucruri au o sustinere reala sau nu. Evident ca voi continua analizele impreuna cu Consiliul Concurentei si ANAF", a spus Boc.
 
In 2004, in mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Nastase, grupul austriac OMV a preluat o participatie de 51,01% din capitalul Petrom, in urma unei tranzactii de 1,5 miliarde de euro. OMV a cumparat de la stat 33,34% din actiuni pentru 669 milioane euro si a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participatia de 51%.
 
Prin contractul de privatizare, compania beneficiaza de plata unor redevente reduse la bugetul de stat.

De azi, litrul de benzina Premium fara plumb 95 costa 5,16 lei, benzina Top Premium fara plumb 99+ costa 5,54 lei/litru, in timp ce sortimentul de benzina OMV Carrera 95 este vandut cu 5,30 lei pe litru.
 
 

 

citeste integral: incont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: