Cat de repede risca benzina sa ajunga la 7 lei pe litru? Unde gasesti cei mai ieftini carburanti?

Data publicarii: 09-03-2011 | Auto


Destul de repede daca pretul petrolului se va duce catre 150 de dolari pe baril, sugereaza unii analisti. "Ceea ce acum companiile petroliere nu prea indraznesc sa faca, adica sa treaca de pragul de 6 lei pe litrul de benzina, vor face cu siguranta daca barilul va urca din nou spre 150 de dolari si chiar mai mult decat atat: se vor duce spre 7 lei", spun ei. Cand ne va arde la buzunare o astfel de miscare?

Iata o intrebare la care nimeni nu poate raspunde cu certitudine pentru ca sunt prea multi factori care pot influenta rezultatul, atat economici, cat si politici, cat si de marketing.

Marii producatori de petrol la nivel mondial chiar au anuntat ca sunt dispusi sa suplimenteze cantitatile de petrol pentru a evita o scumpire in lant a titeiului si astfel a tuturor produselor si serviciilor, in definitiv.

Ce s-ar intampla daca petrolul se va scumpi din nou si va urca spre 150 de dolari pe baril? Analistii pariaza ca vom intra intr-o noua criza din care nu se stie cand si cum vom mai iesi.

Cum justifica OMV Petrom scumpirea?
 
Potrivit oficialilor companiei, majorarea preturilor carburantilor operata la 8 martie este cauzata de evolutia cotatiilor internationale ale produselor petroliere (benzina si motorina).
 
"Preturile Petrom au o evolutie dinamica bazata pe cotatiile internationale la produse petroliere, competitia de pe piata si politica fiscala. Politica de preturi a Petrom este una moderata, care reflecta trendul cotatiilor internationale si nu varfurile", argumenteaza reprezentantii Petrom.

"In contextul economic curent, dificil atat pentru companii, cat si pentru consumatori, facem toate eforturile pentru a mentine preturile noastre printre cele mai mici din Europa si Romania. Cu toate acestea, Romania este parte integranta din piata europeana a carburantilor, iar aceasta este afectata de evolutiile politice internationale", au completat oficialii OMV Petrom.
 
La randul lor, oficialii Rompetrol declarau marti pentru incont.ro ca, in niciuna din statiile companiei, carburantii nu depasesc 6 lei pe litru.
 
Unde gasesti cei mai ieftini carburanti?
 
In mod clar, preturile difera in functie de fiecare operator si chiar fiecare benzinarie in parte intrucat cele mai multe dinte acestea sunt operate de dealeri sau sunt in franciza, iar "administratorii" au dreptul sa-si fixeze singuri preturile in anumite marje.
 
Potrivit datelor centralizate de incont.ro de la companiile petroliere, in Capitala, cei mai ieftini carburanti (ca medii de preturi) pot fi cumparati in ordine de la: OMV Petrom, LukOil, Rompetrol, MOL, OMV si Agip - ENI.
 
Carburantii comercializati de LukOil au preturi cuprinse intre 5,22 de lei si 5,70 de lei pe litru, in timp ce Rompetrol practica preturi de la 5,21 de lei pana la 5,88 de lei pe litru.
 
Cei mai scumpi carburanti, de regula, sunt cei de la benzinariile particulare intrucat acestea cumpara de la producatori, isi pun adaos si apoi revand.
 
De la inceputul anului si pana in prezent, companiile petroliere au scumpit carburantii de sase ori, iar preturile au urcat in medie cu 3,5%.

 

citeste mai mult: incont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: