Asiguratorii se asteapta la pierderi mai mari din RCA, dar scad tarifele

Data publicarii: 10-03-2011 | Finante-Banci



Situatia din piata asigurarilor auto se va inrautati anul acesta, iar pierderile inregistrate de companiile care sub-scriu polite pe acest segment vor fi mai mari decat in 2010 din cauza scaderii consistente a primelor in paralel cu majorarea despagubirilor platite, spun asiguratorii. 

"Faptul ca primele de asigurare la politele de raspundere civila auto (RCA) au scazut cu 20% anul acesta nu va duce decat la rezultate negative si mai mari pentru toate companiile din aceasta piata. Scaderea tarifelor este un lucru pozitiv pentru asigurati, dar fondurile din care se platesc daunele scad, ceea ce va duce la majorarea pierderilor", a declarat Radu Mustatea, prese-dintele directoratului Astra, in cadrul unui eveniment organizat de Media Xprimm

Anul trecut asiguratorii au platit despagubiri de 970 mil. euro pentru polite auto, reprezentand 82% din primele subscrise. Daca luam in calcul si rezervele de dauna si cheltuielile cu emiterea politelor, valoarea insumata a acestora depaseste nivelul subscrierilor, ceea ce inseamna in final o pierdere pentru asiguratori.

Competitia pentru cota de piatas-a intensificat in ultimele luni, multe companii anuntand reduceri de pana la 20-25% a tarifelor RCA, singurul segment de piata stabil, in conditiile in care gasesc tot mai greu clienti carora sa le vanda polite auto facultative (Casco).

Astra a subscris anul trecut prime brute din asigurari de raspundere civila auto de 144 mil. euro, situandu-se pe primul loc in aceasta piata, fiind urmata de Carpatica Asigurari si Euroins, cu cate 63 mil. euro fiecare. La nivelul intregii piete, veniturile din polite RCA au fost de 2,5 miliarde lei (593 mil. euro), depasind pentru prima data in ultimul deceniu subscrierile din asigurari Casco.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: