Raiffeisen: Inflatia la finele anului ar putea depasi 4,5%, BNR va mentine dobanda cheie la 6,25%

Data publicarii: 10-03-2011 | Finante-Banci



Analistii Raiffesen sustin ca rata inflatiei ar putea depasi la finele acestui an 4,5%, peste nivelul prognozat de BNR de 3,6%, iar mentinerea sub control a anticipatiilor inflationiste va fi principala preocupare a bancii centrale.

"Dinamica inflatiei din ultimele luni a suprins negativ, socul pe partea de oferta (cresteri de preturi la alimente si combustibili) fiind factorul principal al evolutiei ratei inflatiei. In aceste circumstante, prognoza din februarie a bancii centrale, a unei rate anuale a inflatiei de 3,6% la finalul lunii decembrie, pare a fi foarte optimista. Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3%, cu o variatie de plus/minus un punct procentual. Vedem un risc semnificativ ca rata inflatiei la sfarsitul acestui an sa fie chiar mai mare decat cea anticipata de noi, de 4,5%", se arata intr-un raport.

De asemenea, analistii Raiffeisen sustin ca BNR ar putea mentine dobanda cheie nemodificata in acest an, la 6,25%, desi se asteptau initial la o reducere a acesteia, in a doua parte a anului, la 5,75%. 

"In aceste conditii, ratele dobanzii in perioada urmatoare sunt susceptibile de a fi mai mari decat am anticipat. Ne-am asteptat ca banca centrala sa reduca marginal rata dobanzii de politica monetara in a doua jumatate a acestui an (de la 6,25% la 5,75%). Sansele pentru o astfel de mutare par acum aproape de zero. Cel mai probabil, BNR va mentine rata dobanzii de politica monetara nemodificata la nivelul de 6,25% pana la sfarsitul acestui an. In opinia noastra, principala preocupare a BNR va fi de acum tinerea sub control a anticipatiilor inflationiste", se mai spune in raport.

Totodata, analistii Raiffeisen prevad ca scenariul cel mai probabil in urmatoare perioada va presupune aprecierea usoara a leului.

De asemenea, analistii ING considera ca "sansele bancii centrale de a atinge tinta de inflatie de anul acesta de 3% au scazut dramatic. BNR favorizeaza stabilitatea cursului de schimb, dar o apreciere (suplimentara) a leului fata de euro pare din ce in ce mai probabila, fie pentru a tempera preturile bunurilor importate sau drept consecinta a reducerii excesului de lichiditate din piata monetara."

Expertii ING apreciaza, totodata, ca se asteapta "o deteriorare a conditiilor de lichiditate in al doilea trimestru din 2011, dar cifra privind inflatia publicata astazi ar putea sugera ca aceasta ar putea avea loc mai devreme." 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: