Facilitatile fiscale pentru somajul tehnic ar putea fi acordate si in 2011, spune Boc

Data publicarii: 11-03-2011 | Diverse


Guvernul analizeaza posibilitatea ca facilitatile fiscale pentru angajatorii care-si trimit angajatii in somaj tehnic fara a-i disponibiliza sa fie acordate si in anul 2011, daca se va dovedi ca nu incurajeaza abuzurile patronilor.

Primul-ministru Emil Boc a spus ca facilitatile se vor acorda in functie de resursele bugetare si daca se va proba ca nu sunt un instrument care sa faciliteze abuzurile angajatorilor impotriva salariatilor. "Echilibru in toate: in 2009 a fost somaj tehnic, in 2010 a fost somaj tehnic, analizam si se fac evaluari complete in acest moment daca aceasta masura va avea efecte sau daca, din nefericire, este utilizata in alte scopuri decat cea care a fost creata. Ca sef al Guvernului, trebuie sa ma uit la toate fatetele, nu doar la cele care vizeaza angajatorul", a spus Emil Boc intr-o dezbatere organizata joi de catre Grupul pentru Dialog Social pe tema Codului Muncii.

Anuntul premierului a survenit in cadrul unei dispute cu Cristian Parvan, reprezentant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, care a sustinut ca masurile de sprijinire a mediului de afaceri de catre guvern au fost insuficiente, cea referitoare la somajul tehnic fiind considerata ca "meschina". In ceea ce priveste Codul Muncii, Parvan a spus ca reprezinta un pas inainte, dar este insuficient fata de nevoile actuale ale Romaniei. "Este prea putin. Codul Muncii este minimal, iar termenul de sclavagism mi se pare ridicol. Lipseste ceea ce inseamna termenul de flexisecurity pentru a separa clar pe cei care vor sa munceasca de cei care nu vor sa munceaca", a afirmat Parvan. Acesta considera ca nu este incurajata suficient pluricalificarea profesionala a angajatilor, iar relatiile cu angajatii raman la un nivel de flexibilitate inca redus. "Locul de munca a murit, traiasca munca", a spus Parvan, citand o butada care circula in spatiul public fracez.

Presedintele Camerei de Comert Romano-Germana, Radu Merica a aratat ca vechiul Cod, adoptat in 2003, era calchiat dupa un model german elaborat dupa razboi, in perioada cancelarului Konrad Adenauer, model la care Germania se pregatea sa renunte tocmai atunci cand a fost preluat de catre Romania. De asemenea, Merica a aratat ca dezacordul politic fata de proiectul noului Cod va da un semnal negativ investitorilor straini care se tem ca o noua schimbare va urma dupa ce opozitia va veni la putere. De aceea, modificarile la legislatia muncii ar trebui sa se faca prin intermediul unei comisii in care disputele politice sa fie lasate deoparte. "Incercati sa creati o comisie in care sa integram dialogul separat de lupta politica. Este mult prea important subiectul pentru a-l reduce la atacuri personale si show-uri de televiziune", a spus Merica.

Si reprezentantul Camerei de Comert Romano-Americane, Sorin Mandrutescu a pledat ca noul Cod al Muncii sa fie atractiv pentru investitiile straine. "Dupa asemeanea perioda de criza, influxul de capital strain este esential si unul din factorii cruciali", a spus Mandrutescu. Acesta a fost contrazis de Parvan care a afirmat ca ponderea cea mai mare in investitiile straine au reprezentat-o investitiile speculative.

 

NewsIn