Isarescu: Tinta de adoptare a euro trebuie pastrata, ca sa nu se reduca apetitul pentru reforme

Data publicarii: 11-03-2011 | Economie


Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat joi ca tinta de adoptare a monedei europene trebuie pastrata chiar daca pe parcurs ar putea fi modificata, astfel incat "apetitul pentru reformele necesare sa nu fie diminuat".

"Fara indoiala, ca sa conferim sustenabilitate demersului nostru, este imperios necesar sa asiguram coerenta politicilor si un ritm sustinut al reformelor, astfel incat adoptarea euro sa devina posibila la o data cat mai apropiata de 2015", a mentionat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mentionat ca pentru Romania, ca tara aspiranta la adoptarea euro, "este vitala pregatirea tehnica in vederea indeplinirii tuturor criteriilor, fara exceptie".

"In perspectiva adoptarii euro de catre Romania, informarea publicului nu poate fi decat un proces continuu, pe care il pregatim de multa vreme si se deruleaza deja (...). Euro exprima semnificativ diversitatea europeana, prin intermediul motivelor arhitecturale infatisate pe bancnote si prin simbolurile culturale plasate pe fatetele nationale ale monedelor", a mai spus Isarescu.

La randul sau, Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene (BCE), a mentionat ca bancnotele si monedele euro constituie in prezent mijloace legale de plata in 17 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, fiind utilizate de 331 de milioane de cetateni.

Acesta a mentionat ca, in ce priveste Romania, crearea unui mediu favorabil convergentei sustenabile cu zona euro necesita, printre altele, o politica monetara orientata catre stabilitate si implementarea stricta a programelor de consolidare fiscala.

Oficialul BCE a reamintit ca un stat trebuie, pentru a adera la zona euro, sa nu faca obiectul unei decizii a Consiliului UE pentru deficit bugetar excesiv si sa aiba o evolutie sustenabila a preturilor si o rata a inflatiei cu cel mult 1,5% peste rata medie a inflatiei celor trei state membre ale UE cu cele mai bune rezultate in domeniul stabilitatii preturilor.

Jose Manuel Gonzalez-Paramo a mai spus ca moneda unui stat care vrea sa adopte euro trebuie sa fi participat la Mecanismul Cursului de Schimb (ERM-II) pentru o perioada de cel putin doi ani si, astfel, sa fi respectat marjele stabilite de fluctuatie ale monedei nationale fata de euro, iar tara respectiva trebuie sa se asigure ca indeplineste criteriile de convergenta juridica.

BNR gazduieste in perioada 10 martie - 27 mai 2011 "Expozitia euro", organizata de Banca Centrala Europeana (BCE), care ofera informatii despre bancnotele si monedele euro.

 

NewsIn