Ioan Botis: In 2011 vor fi create 200.000 de noi locuri de munca; media ratei somajului - 6%

Data publicarii: 11-03-2011 | HR/Cariere


Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioan Botis, a sustinut joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca, prin modificarile Codului Muncii si adoptarea legii zilierilor, pana la sfarsitul anului in curs, vor fi create 200.000 de noi locuri de munca si a estimat ca media ratei somajului se va cifra, la finele lui 2011, la 6%.

"Unele (n.r. - locuri de munca) vor fi scoase la suprafata, pentru ca zilierii vor avea cadrul legal si acele locuri de munca vor iesi la suprafata. Afirmatia mea este sustinuta de specialisti, care spun ca 90.000 de locuri de munca vor fi generate numai prin modificarile la Codul Muncii, iar prin legea zilierilor vom ajunge cu siguranta la 200.000", a sustinut Botis.

De asemenea, el a precizat viitoarea lege a uceniciei va stimula intrarea pe piata muncii a tinerilor, intrucat pe plaja de varsta 15-24 de ani Romania are un somaj de 23%.

In ceea ce priveste rata somajului, Ioan Botis a afirmat ca ea se cifreaza la ora actuala la 6,45-6,46%.

"O proiectie pana la sfarsitul anului, pe perioada de vara cu o scadere mai consistenta, rata somajului va ajunge in jurul a 5,7-5,8% si, cu siguranta, vom ajunge la sfarsitul anului la o medie de 6%", a spus Botis.

Totodata, ministrul a mai afirmat ca mai multi oameni de afaceri ar fi interesati sa-si relocheze activitatea din nordul Africii in Romania.

Botis a mai sustinut ca Romania nu-si poate permite "o economie autarhica, inchisa", intrucat se afla intr-o competitie la nivel global cu celelalte tari.

 

sursa: Agerpres