Propunere istorica: Putin cere eliminarea vizelor intre SUA si Rusia

Data publicarii: 11-03-2011 | Diverse


Premierul rus Vladimir Putin i-a propus vicepresedintelui american Joseph Biden, aflat in vizita in Rusia, abolirea sistemului de vize intre cele doua tari, intr-un "pas istoric" menit sa consfinteasca noile relatii bilaterale.

Vizita lui Biden are ca scop "resetarea" relatiilor SUA-Rusia, scrie Agence France Presse.

"Daca Statele Unite si Rusia sunt de acord sa implementeze un regim fara vize inainte ca acest proces sa aiba loc intre Rusia si Uniunea Europeana, atunci acesta ar fi un pas istoric pentru relatiile noastre", i-a spus Putin lui Biden.

"Aceasta actiune ar sparge toate vechile stereotipuri intre Rusia si Statele Unite. Am intoarce o pagina foarte importanta si totul ar lua-o de la inceput. Aceasta ar crea o noua atmosfera", a spus premierul rus.

Propunerea lui Putin a fost spontana si nu a fost transmisa pe canalele diplomatice clasice, anterior intalnirii, fiind inca un exemplu al felului in care premierul rus obisnuieste sa isi ia prin surprindere interlocutorii.

De-a lungul anilor, eforturile ruso-europene de eliminare a vizelor au avut loc fara vreun progres vizibil, declaratia lui Putin fiind prima sugestie ca Moscova ar dori eliminarea vizelor.

Biden, evident luat prin surprindere de declaratia lui Putin, a avut o reactie care nu a putut fi auzita direct de jurnalistii prezenti la intalnire, insa a fost tradusa de translatorul intalnirii cu sintagma "o idee buna".

In schimb, in ceea ce priveste imbunatatirea relatiilor SUA-Rusia, "nu este o chestiune de altruism, ci de interes national, si in interesul Rusiei", a spus Biden.

 

integral in: ziare.com