Lupta indecisa in asigurari: Astra urca pe primul loc pe subscrieri, dar Allianz conduce la incasari

Data publicarii: 11-03-2011 | Finante-Banci

Astra Asigurari, companie controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, a urcat pe primul loc in clasamentul companiilor locale de asigurari dupa ce a subscris prime brute de 1,11 miliarde lei (264 mil. euro) anul trecut, detronand Allianz-Tiriac, care ocupase aceasta pozitie timp de sapte ani.

Nemtii de la Allianz figureaza insa in statisticile UNSAR (asociatia profesionala a asiguratorilor) cu cel mai mare volum al primelor incasate, de aproape 1,13 miliarde lei, cu 91 milioane lei mai mult decat primele incasate de Astra.

Primele incasate reflecta cel mai bine exercitiul financiar din perioada de raportare, fiind un indicator similar cu cifra de afaceri a unei companii din orice alt domeniu de activitate, in timp ce primele subscrise reflecta intr-o masura importanta activitatea viitoare a unei companii. Primele subscrise sunt angajamentele asumate de companii pe contractele incheiate intr-o anumita perioada, ceea ce inseamna ca in contul acestora vor avea incasari in perioadele urmatoare.

"Primele incasate reflecta in mod normal cel mai bine activitatea unui asigurator. De obicei, nu trebuie sa existe o diferenta foarte mare intre primele subscrise si cele incasate, dar depinde de sistemul de raportare al fiecarei companii", spune Cristian Fugaciu, directorul general al brokerului de asigurari Marsh.

Allianz nu a incasat insa efectiv mai multi bani de la clienti, suma care depaseste subscrierile fiind rezultatul unui calcul contabil. Banii care depasesc valoarea primelor brute subscrise reprezinta sume scoase de asigurator din rezervele de prime pe masura ce si-a incasat banii pe politele emise anterior. Rezervele de prime sunt echivalentul angajamentelor asumate de o companie de asigurare fara a incasa insa si banii de la asigurat. Allianz a subscris anul trecut prime brute de 1,02 miliarde lei (241 mil. euro), in scadere cu circa 20% comparativ cu 2009, in timp ce subscrierile Astra au crescut cu 37%, datorita dublarii veniturilor din polite de raspundere civila auto (RCA).

 

continuarea in: zf.ro