Pensiile ocupationale, viitorul as al patronilor in fidelizarea angajatilor

Data publicarii: 14-03-2011 | Finante-Banci


Executivul pregateste lansarea pensiilor ocupationale cu scopul de a completa segmentul celor facultative. Acestea din urma sunt de 4 ani pe piata, dar au un numar redus de participanti.

La aproape patru ani de la lansare, pensiile facultative au doar 224.000 de clienti, iar valoarea sumelor detinute de acestia in conturi este nesemnificativa: aproape 80 de milioane de euro. Aceasta suma echivaleaza cu mai putin de 8% din totalul banilor acumulati in conturile participantilor la pensiile private obligatorii.

Un nou tip de pensii facultative, cele ocupationale, ar putea trezi insa interesul angajatorilor deoarece acestea pot fi un instrument de fidelizare a angajatilor.

"Dreptul de proprietate asupra contributiilor cu care participa angajatorul in numele salariatului la un fond de pensii ocupationale, precum si a rezultatelor investirii acestor contributii, revine salariatului dupa un termen de cel putin doi ani de la aderarea la fondul de pensii, conform prevederilor contractului colectiv de munca/protocolului si a contractului de administrare", scrie in proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Muncii. Cu alte cuvinte, angajatorii pot stabili termene mult mai mari dupa care sumele acumulate in conturi le revin angajatilor lor.

Pensiile facultative (Pilon III) oferite in prezent pe piata autohtona sunt mai mult un instrument prin care se acorda bonificatii angajatilor Si mai putin unul de fidelizare. Aceasta, deoarece sumele platite de companii in conturile individuale ale angajatilor de pe Pilonul III devin proprietatea salariatilor inca din secunda in care au fost incasate. 

 

integral in: capital.ro