Prognoza-soc pentru curs: euro va cobori la 4 lei

Data publicarii: 14-03-2011 | Finante-Banci


Leul se va intari in continuare pe parcursul lui 2011, pana la un curs de 4 lei pentru un euro in decembrie, considera analistii gigantului american JP Morgan, care pun astfel pe piata cea mai optimista prognoza de curs pentru anul acesta.

Viziunea americanilor este impartasita de tot mai multi analisti, insa pana acum previziunile de intarire a leului au fost mai rezervate.

BNR a calculat vineri un curs de 4,2048 lei pentru un euro, cu 1,16 bani peste nivelul precedent, deprecierea fiind antrenata de un nou val de aversiune la risc a investitorilor pe plan mondial, dupa catastrofa din Japonia. Leul inregistrase pe 8 martie un maxim al ultimelor noua luni, la 4,1869 lei/euro, cu aproape 2% sub nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Rabufnirea inflatiei din februarie i-a determinat pe multi sa creada ca BNR va incuraja o intarire a leului, care ar contrabalansa presiunile puse de scumpirea carburantilor si alimentelor pe plan international. "Recunoastem ca perspectiva incetinirii inflatiei in semestrul al doilea (datorita efectului de baza favorabil, dupa scumpirile importante antrenate de majorarea TVA in iulie anul trecut - n. red.) si tinta noastra optimista de curs, de 4 lei pentru un euro la sfarsitul anului, justifica o reducere a dobanzii-cheie a BNR. Totusi, perspectivele inflationiste nu sunt benigne. Ne astep-tam ca inflatia sa tinda spre 6% anul viitor, pe fondul revenirii consumului intern, iar riscurile sunt sa depaseasca acest nivel, din cauza scumpirii alimentelor si carbu-ran-tilor", noteaza analistii JP Morgan.

La randul lor, analistii de la Londra ai Royal Bank of Scotland noteaza intr-un "jurnal de calatorie" dupa o vizita la Bucuresti ca euro ar putea sa coboare la 4,1 lei in urmatoarele sase luni.

"Banca centrala a vandut euro (pe piata interbancara - n. red.), tintind pro-babil o intarire a monedei pe fondul accelerarii inflatiei peste asteptari. Consideram ca diferentialul de dobanda de 4% pe an pentru o pozitie pe sase luni este atractiv daca volatilitatea scazuta a cursului se va mentine", spune Demetrios Efstathiou, analist in cadrul Royal Bank of Scotland.

Britanicii au lansat inca din toamna trecuta o recomandare pentru clientii lor de a paria pe leul, iar de atunci cursul a coborat cu 2,5%.

 

integral in: zf.ro