Guvernul pregateste reducerea taxelor pe forta de munca

Data publicarii: 14-03-2011 | Finante-Banci


Guvernul va veni cu un pachet de facilitati fiscale pentru reducerea taxelor pe forta de munca pana la jumatatea anului, pentru ca angajatorii romani trebuie sa faca profit pentru a crea noi locuri de munca, a spus ministrul muncii, Ioan Nelu Botis, 43 de ani, in cadrul unei intalniri la Bistrita cu oamenii de afaceri din judet.

"Vom incerca sa reducem nivelul contri-bu-tiilor astfel incat taxa pe munca sa fie mai mica. La ora actuala avem undeva la 45% acest procent al taxarii fortei de munca. Din nenorocire, e destul de mare fata de alte tari din zona europeana si cred ca ar trebui sa-l scadem cu cateva puncte procentuale, dar nu stiu cu cate. Pe baza unor analize, cei care sunt analisti ne vor spune pana unde sa ne miscam", a spus Botis.

Un alt domeniu in care Romania intampina anomalii este sistemul de prestatii sociale (alocatii familiale, indemnizatii pentru cresterea copilului, aju-toare pentru persoanele cu handicap etc.), in care exista 202 tipuri de prestatii, ceea ce inseamna - in opinia ministrului muncii - "ca din buzunarul celor care muncesc se duc bani catre cei care nu muncesc prin 202 canale". De altfel, peste 10 milioane de romani beneficiaza de diferite forme de ajutoare sociale care costa statul, anual, in jur de 8,8 mld. lei (2 mld. euro - cifra avansata de fostul ministru al muncii, Mihai Seitan).

Botis, care preluat mandatul de ministru al muncii in toamna anului trecut, a spus ca a vorbit despre acest aspect cu sindicalistii care protestau vineri in fata Prefecturii Bistrita-Nasaud, spunandu-le ca protesteaza fata de o lege (noul Cod al muncii) care ii apara.

 

continuarea in: zf.ro