BNR: Bancile nu ar trebui sa mai acorde bonusuri si cresteri salariale

Data publicarii: 14-03-2011 | Finante-Banci


Bancile ar trebui sa nu mai acorde dividende, bonusuri sau majorari salariale, iar activitatile comerciale ale acestora ar trebui separate de cele investitii, pentru ca populatia sa fie multumita, a declarat, luni, in cadrul unei mese rotunde, Valentin Lazea, economist-sef in Banca Nationala a Romaniei.

'Ceea ce voi spune acum sunt cu titlu personal. In ceea ce priveste introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare, trebuie sa remarcam nemultumirile profunde ale populatiei fata de comportamentul bancilor. Personal, cred ca aceasta nu este cea mai buna modalitate de rezolvare a problemei, chiar daca Marea Britanie a procedat la introducerea unei astfel de taxe. Toate aceste costuri vor fi transferate catre consumatori si va crea dezavantaje competitive. Mult mai potrivit mi s-ar parea, cu atat mai mult cu cat Romania nu a gandit un spatiu bugetar pentru salvarea bancilor, sa existe doua elemente importante. In primul rand, separarea activitatilor comerciale de activitatile de investitii, asa cum s-a procedat in Statele Unite. In al doilea rand, cred ca ar trebui avut in vedere ca, pana cand bancile vor fi ajutate de bugetul unei tari, sa se aiba in vedere prin legislatie europeana sa nu se mai dea niciun fel de dividende catre actionari, niciun fel de bonusuri catre management, niciun fel de crestere salariala pentru angajatii bancilor. Atunci, cred ca spiritul de justitie al populatiei ar fi servit', a afirmat Lazea.


Economistul-sef al BNR a adaugat ca acest principiu ar trebui sa fie valabil inclusiv in cazul sucursalelor bancii-mama din fiecare tara.

'Acest principiu ar trebui sa se aplice strict proportional pentru fiecare banca. Nu-i mai putin adevarat ca toate sucursalele bancii din toate tarile trebuie sa se supuna acelorasi reguli pentru ca principiul sa fie integrat la nivel de grup. Dividendele si bonusurile au crescut chiar in anul 2010, ceea ce este nefiresc si provoaca reactii justificate. Populatia este nemultumita de faptul ca aceleasi practici ale bancilor de dinainte de criza continua si la ora actuala', a sustinut Valentin Lazea.

 

citeste integral: capital.ro