Euro coboara la un nou minim al anului, dolarul revine sub 3 lei

Data publicarii: 15-03-2011 | Finante-Banci

Leul a lasat in urma turbulentele provocate de catastrofa din Japonia si a atins ieri noi maxime in fata euro si a dolarului, revenind astfel la nivelurile din primavara trecuta.

BNR a calculat un curs de 4,1843 lei pentru un euro, cu 2,05 bani sau 0,49% sub nivelul precedent, stabilind astfel un nou minim al ultimelor noua luni.

In paralel, dolarul a pierdut 6,09 bani sau 1,99%, coborand la 2,9947 lei, cel mai mic nivel inregistrat din martie anul trecut.
Intarirea leului fata de dolar are impact direct asupra pretului carburantilor, in conditiile in care cotatiile la petrol sunt exprimate fata de dolar.

Intarirea leului este o veste buna pentru ca ar trebui sa contribuie la atenuarea socului scumpirii petrolului si alimentelor pe plan international - unde cotatiile aproape s-au dublat fata de vara trecuta. Presiunile se resimt deja si pe plan intern, inflatia urcand in februarie la 7,6% pe an, in special din cauza scumpirii alimentelor.

Un leu mai puternic le da insa batai de cap exportatorilor, care ar trebui sa mareasca peturile calculate in valuta, ceea ce le-ar afecta insa competitivitatea. Exporturile au fost singurul motor care a tras pentru revenirea economiei in 2010 si sunt vazute in continuare ca unul dintre ingredientele esentiale pentru iesirea din recesiune.

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: