Cum abuzeaza bancile de clienti? ANPC a dat 101 amenzi si te invata la ce sa fii atent

Data publicarii: 15-03-2011 | Finante-Banci


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a controlat in februarie 344 de sucursale bancare si a aplicat 101 amenzi contraventionale, in valoare totala de 1,664 milioane lei si a dat 103 avertismente. Totodata, ANPC a dispus remedierea deficientelor constatate si aducerea la conformitate a contractelor de credit, in termen de 15 zile. Ce probleme sunt?
 
"OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata prin Legea 288/2010, restabileste raporturile contractuale echitabile intre consumatori si creditori. Actul normativ aduce totodata o mai mare libertate de miscare beneficiarilor de credite prin ridicarea barierelor artificiale privind rambursarea anticipata", a spus presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, intr-un comunicat al institutiei.
 
Ce au constatat reprezentantii ANPC?
 
Acestia au gasit nereguli in ceea ce priveste informatiile precontractuale, si anume: in formularul "Informatii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori" nu se specifica termenul la care se facea raportarea la Biroul de credit si nici termenul minim la care creditorul putea declansa procedura de executare silita ca o consecinta a neefectuarii platilor.
 
In plus, nu se mentiona nici valoarea DAE, doar ca "dobanda anuala efectiva reprezinta costul total exprimat ca procentaj anual din valoarea totala a creditului. DAE va ajuta sa comparati diferite oferte".
 
In ceea ce priveste informatiile privind rambursarea anticipata, acestea constau in precizarea compensatiilor de 1%, respectiv 0,5% din valoarea creditului rambursat anticipat, fara nicio mentiune privind tipul ratei dobanzii pentru care se aplica (fixa sau variabila), cu atat mai mult cu cat pentru exemplul analizat in formular, rata dobanzii creditului era variabila.
 
Totodata, dobanda penalizatoare se mentiona sub forma "Dobanda penalizatoare este dobanda curenta inscrisa la pct. 3.1 la care se adauga 5 puncte procentuale", fara a fi numita exact.
 
 

 

citeste integral: incont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: