Cat de bine este sa ne lasam banii pe mana fondurilor de investitii?

Data publicarii: 16-03-2011 | Finante-Banci


Fondurile de investitii in lei au realizat in ultimele 12 luni o performanta destul de buna, avand in vedere contextul economic prin care Romania a trecut si, in mare parte, inca mai trece. Tocmai de aceea, a-ti lasa banii pe mana fondurilor de investitii intr-o asemenea perioada poate fi o optiune destul de avantajoasa.

Printre cele mai profitabile fonduri s-au numarat cele monetare si fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, al caror randamente au fost in medie de peste 7,5%, potrivit informatiilor furnizate Ziare.com de catre Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Acest gen de fonduri au majoritatea activelor constituite din depozite bancare, certificate de depozit si obligatiuni.
In schimb, la polul opus, o parte din fondurile de actiuni au inregistrat evolutii foarte slabe, in unele cazuri chiar negative.

Dupa cum le spune si numele, aceste fonduri au activele construite din actiuni cotate si cum bursele nu au mers prea bine in acesti ultimi doi an, randamentele nu au fost tocmai imbucuratoare.

Fondurile monetare

Astfel de fonduri investesc in instrumente pe termene scurte si foarte lichide ale pietei monetare sau, intr-o proportie redusa, pe piata de capital, fiind o alternativa foarte buna a contului bancar.

Pe acest segment, Certinvest a inregistrat cea mai buna performanta a ultimelor 12 luni, dupa cum arata datele, cu un randament de 8,7%. Dar daca vorbim de cresterile pe ultimii trei ani, randamentul sau a fost de aproape 30%, acesta nefiind insa cel mai performant.

BCR detine recordul pe ultimele 36 de luni, cu o evolutie pozitiva de peste 40% a valorii activelor, din care 8,2 puncte procentuale numai in ultimele 12 luni. O crestere de peste 8 procente a inregistrat si fondul Raiffeisen - 8,5%, mai exact.

Cele mai multe banci din Romania au acum cate un fond de investitii mai mult decat pregatit sa va ruleze banii pentru a-i inmulti, asta daca alegeti un fond cu risc scazut.

Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix

Dupa cum le spune si numele, acestea se axeaza intr-o proportie ridicata in obligatiuni, fie ca sunt obligatiuni de stat, municipale sau corporative. Restul banilor sunt investiti in alte instrumente cu grad scazut de risc, cum ar fi depozitele bancare.


 

integral in: ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: