Comisia Europeana propune ghisee unice pentru declaratiile fiscale ale firmelor din UE

Data publicarii: 17-03-2011 | Afaceri



Comisia Europeana a propus miercuri un sistem comun de calculare a bazei fiscale a societatilor care isi desfasoara activitatea in UE, in scopul reducerii costurilor administrative si de conformare la reguli, precum si a incertitudinilor juridice cu care se confrunta aceste societati.

In prezent, societatile din UE trebuie sa se conformeze dispozitiilor a pana la 27 de sisteme nationale diferite pentru stabilirea profiturilor lor impozabile, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Obiectivul bazei fiscale consolidate comune a societatilor (CCCTB) propusa de Comisie este ca societatile sa beneficieze de un sistem de "ghisee unice" pentru transmiterea declaratiilor fiscale si sa-si poata consolida toate profiturile si pierderile inregistrate in intreaga UE.

Potrivit proiectului, statele membre isi vor pastra integral dreptul suveran de a-si stabili propria rata a impozitului pe profit. Comisia estimeaza ca CCCTB va permite societatilor din intreaga UE sa economiseasca anual 0,7 miliarde de euro, prin reducerea costurilor de conformare la reguli si 1,3 miliarde de euro prin consolidare.

In plus, societatile care doresc sa se extinda transfrontalier vor putea economisi pana la un miliard de euro, arata Comisia.

Algirdas Semeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a declarat: "Datorita CCCTB, activitatea economica din UE va deveni mai simpla, mai ieftina si mai convenabila si va permite IMM-urilor sa se extinda si pe pietele altor tari. Propunerea de astazi (miercuri, n.r.) este buna atat pentru societati, cat si pentru competitivitatea globala a UE." 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: