Aliatii continua ofensiva in Libia. Kadhafi isi apara petrolul: 'Va promitem un razboi lung!'

Data publicarii: 21-03-2011 | Actualitate


Tarile care au atacat Libia sustin cu tarie un singur lucru: prima faza a interventiei militare, a fost un succes. Prima etapa a fost menita sa le aduca occidentalilor siguranta ca avioanele lor nu vor fi doborate. De aceea au fost bombardate in continuu rachetele si aeronavele libiene din nordul tarii, in zona capitalei Tripoli.

Aparatele de vanatoare au lansat bombe asupra bateriilor de rachete, superbombardierul invizibil B2 al americanilor a ras aerodromurile si aparatele de zbor libiene, iar rachetele Tomahawk au completat loviturile chirurgicale ale bombelor asupra sistemelor sol-aer.
 
Acestea au fost lansate din Mediterana, de pe distrugatoarele si submarinele britanice sau americane.
 
Asistam la doua premiere in cazul acestui razboi: este o operatiune a catorva membri NATO, fara sa aiba aprobarea unanima a tuturor tarilor din alianta. Franta a anuntat ca ataca Libia in baza rezolutiei ONU si nu ca ar fi o tara NATO, amenintata de Kadhafi, asa ca Romania nu este obligata sa participe activ in razboi.
 
Este tot pentru prima data cand intr-un conflict pornit de Vest in Orient participa activ si state musulmane. Qatarul si Emiratele Arabe Unite pun la dispozitie avioane de vanatoare ultramoderne, militari scoliti de americani si logistica.
 
Ce urmeaza? Odata obtinuta siguranta aeriana tintele vor fi centrele libiene de comanda, bazele radar, centrele de comunicatii terestre si prin satelit, dar si retelele de electricitate, sau depozitele de munitie si carburant.
 
In timp ce peste nordul Libiei ploua cu bombe si rachete lansate de coalitia internationala, inamicul public numarul unu tuna si fulgera in stilul caracteristic.

 

citeste integral: incont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: