De ce s-a intarit moneda nationala si cat de bun este un leu puternic

Data publicarii: 21-03-2011 | Finante-Banci


De la inceputul acestui an pana acum leul s-a apreciat fata de moneda unica europeana cu 2,5%. Doar in ultima saptamana cursul monedei nationale fata de euro a scazut cu 0,8%, vineri cursul oficial anuntat de banca centrala fiind de 4,1683, cel mai scazut nivel din ultimele noua luni si jumatate.

Unii dealeri valutari, cei care opereaza si monitorizeaza tranzactiile de valuta, sustin ca motivul pentru care leul este mai puternic in ultima perioada este interventia, discreta si greu de probat, a Bancii Nationale a Romaniei.
publicitate

Dealerii: BNR ajuta leul pentru a mentine starea de "pace valutara"

"Interventiile BNR sunt greu de dovedit, insa banca centrala este prezenta in piata. Motivele acestei politici de apreciere a monedei nationale nu sunt foarte clare. Unul dintre ele ar putea fi ca Banca Nationala incearca pe aceasta cale sa mai taie din avantul inflatiei - un leu mai puternic inseamna importuri mai ieftine - pentru a mentine starea de pace valutara la nivelul populatiei", ne-a declarat un dealer.

El recomanda "cumpararea prudenta" de euro, asteptarile pietei fiind ca leul sa nu ramana mult timp atat de apreciat fata de moneda europeana.

Leul nu este insa singura moneda din regiune care s-a apreciat fata de euro. Conform cursurilor valutare de vineri dupa-amiaza, de la sfarsitul anului trecut pana acum leul a castigat 2,53% fata de euro, coroana ceheasca 2,75%, forintul 1,63% in timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 2,72% fata de moneda unica europeana.

Cursul BNR nu este insa si cel practicat de catre banci sau de catre casele de schimb valutar, ceea ce inseamna ca sansele reale ale doritorilor de a obtine un profit concret din evolutia cursului sunt foarte mici, mai ales atat timp cat variatiile lui sunt relativ reduse.

CEC vinde cel mai ieftin euro

Conform cotatiilor de pe site-urile bancilor, vineri cele mai bune cursuri de vanzare ale bancherilor erau in jurul nivelului de 4,19-4,22, la banci ca CEC, Banca Romaneasca sau Bancpost, cele mai mari fiind in jurul valorii de 4,23-4,25 la banci precum BCR, BRD, UniCredit Tiriac Bank si Volksbank.

 

citeste integral: Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: