Romania inchide vineri acordul cu FMI cu o nota de plata de 11,9 mld. euro plus dobanda

Data publicarii: 21-03-2011 | Finante-Banci


Timp de doi ani, echipa FMI i-a fost presedintelui Basescu  cel mai bun aliat. I-a dat aproape 20 mld. euro si l-a sustinut cel mai mult cand a fost vorba de taieri. In ciuda imprumuturilor masive si a respectarii celor mai multe conditii din acordul cu FMI, economia nu a revenit pe crestere.

Acordul stand-by cu FMI prin care Romania a angajat in urma cu doi ani imprumutul record de 12,9 mld. euro se inchide vineri, 25 martie, cand boardul institutiei financiare de la Washington va discuta ultima evaluare trimestriala a intelegerii parafate in 2009.
Tot vineri este programata aprobarea solicitarii prin care Romania cere incheierea unui nou acord stand-by, tot pe doi ani, dar de tip preventiv, ceea ce inseamna ca suma discutata de 3,6 mld. euro va fi utilizata numai in caz de urgenta.

De altfel, Bucurestiul a renuntat si la ultima transa din imprumutul de 12,9 mld. euro, astfel ca suma totala care trebuie rambursata la FMI se ridica la 11,9 mld. euro plus dobanzile de peste un miliard de euro.

Dupa acum arata experienta ultimilor doi ani, ambele teme aflate pe ordinea de zi a boardului FMI din 25 martie vor fi bifate fara probleme, mai ales ca echipa tehnica a lui Jeffrey Franks si-a dat OK-ul inca de acum o luna. Si cum Romania renunta la ultimul miliard din imprumutul prezentat acum doi ani ca o centura de siguranta, nu va mai conta eventuala ratare finala a obiectivului de eliminare a datoriilor statului catre sectorul privat - o nerealizare marcanta a acordului gestionat de Franks.

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: