BNR forteaza si mai mult scaderea euro pentru a cobori inflatia, sustin analistii

Data publicarii: 21-03-2011 | Finante-Banci
Leul isi continua galopul de sanatate, atingand noi maxime in fata euro la cursul oficial, iar analistii spun ca vanzarile de valuta din partea BNR, care au fost motorul acestei aprecieri, vor continua.

Euro a coborat vineri la 4,1683 lei la cursul BNR, cu 1,05 bani sub ziua precedenta, intorcandu-se astfel la nivelurile la care se afla la inceputul lunii mai in 2010.
Aceasta a fost de altfel a treia zi consecutiva in care cursul stabileste noi minime.

Banca centrala continua astfel sa apese pe pedala aprecierii cursului in incercarea de a tine sub control scumpirea carbu-rantilor si alimentelor, care reactioneaza la cresterile cotatiilor de pe pietele inter-nationale din lunile trecute.

In plus, vestile bune privind expor-turile, care continua sa accelereze ajutand la micsorarea deficitului comercial si innoirea promisiunii bancilor straine de a-si mentine expunerea pe Romania imbuna-tatesc per-ceptia strainilor.

De asemenea, Comisia Europeana a anuntat ca va elibera pe 24 martie ultima transa de 1,2 miliarde de euro negociata de guvern in urma cu doi ani.

"Aceasta transa ar putea avea un impact pozitiv asupra leului, deoarece ar putea oferi munitie suplimentara interventiilor valutare, actiuni ce probabil au jucat un rol important in aprecierea recenta a leului", spune Vlad Muscalu, analist la ING Bank.

 

citeste mai mutl: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: