Cum pot firmele cu datorii la stat sa-si esaloneze restantele pe cinci ani

Data publicarii: 22-03-2011 | Afaceri



Firmele care intampina dificultati financiare pot sa solicite Fiscului esalonarea datoriilor la buget pe o perioada de cel mult cinci ani, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Guvern in ultima sedinta.

In jur de 20.000 de companii ar putea sa solicite aceasta facilitate, dupa cum au estimat reprezentantii Ministerului Finantelor.

Companiile cu datorii la stat au beneficiat de o prevedere asemanatoare si in urma cu doi ani, insa platile puteau fi amanate doar pe o perioada de cel mult sase luni. Aproape 7.500 de firme au cerut amanarea datoriilor la bugetul de stat in perioada 2009 - 2010, pentru o suma totala de 2,6 miliarde de lei, arata datele comunicate pentru gandul de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Nu orice intreprinzator poate beneficia de noua prevedere, pentru ca Executivul a stabilit o lista intreaga de conditii.

Ce presupune esalonarea datoriilor

• In primul rand, solicitantii nu trebuie sa fie in insolventa sau in procedura de dizolvare. O alta conditie este ca firmele sa depuna toate declaratiile fiscale pana in momentul in care solicita esalonarea.

• Firmele au obligatia ca pe perioada esalonarii sa achite datoriile curente. Cat despre datoriile vechi, pe perioada esalonarii se calculeaza si se datoreaza doar dobanzi, fara a se mai plati si penalitati de intarziere.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: