Piata berii din Romania a scazut in 2010 cu 3,5%, ajungand la 17 mil. hectolitri

Data publicarii: 22-03-2011 | Afaceri



Pieta berii a scazut in 2010 cu 3,5% fata de anul precedent, atingand un volum total de 17 milioane de hectolitri, ca urmare a contextului economic instabil, arata datele prezentate marti de Asociatia "Berarii Romaniei".

In ultimii doi ani, piata berii a inregistrat o contractie de 16% fata de anul 2008, an in care volumul vanzarilor de bere a atins o cota maxima de 20,2 milioane hectolitri.

Consumul de bere pe cap de locuitor in anul 2010 a inregistrat o valoare de 78 de litri, continuand trendul descedent inceput in anul 2009, "demonstrand faptul ca situatia economica a afectat consumatorii si obiceiurile de consum".

Membrii Asociatiei "Berarii Romaniei"- Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, United Romanian Breweries si Ursus Breweries - au investit 51 milioane de euro anul precedent, iar contributia la bugetul de stat prin diferite taxe (accize, TVA, taxe de personal si contributie la asigurari sociale) a atins pragul de 270 de milioane de euro, in crestere cu 7 milioane de euro comparativ cu anul 2009.

"Berea este o industrie nationala, cele mai recente date statistice demonstrand ca 99% din consumul de bere in Romania este acoperit de productia interna", a declarat presedintele Asociatiei "Berarii Romaniei", Jan Derck van Karnebeek.

In acest moment, cele cinci companii membre ale Asociatiei "Berarii Romaniei" ating in hectolitri un volum de 15,3 milioane, cu 4,4% mai putin fata de anul 2009, si ofera un numar de peste 4 100 de locuri de munca in cadrul celor 10 fabrici de bere situate in mai multe orase din tara. Industria berii genereaza in total un numar de 96 400 locuri de munca, atat in fabricile sale, cat si in sectoare adiacente precum retail, industrie ospitaliera, furnizori si distribuitori.

Preferintele consumatorilor in ceea ce priveste ambalajul s-au mentinut constante, PET-ul detinand o pondere de 49,3%, sticla-31,7%, doza reprezinta 16%, iar berea la draft-3%.

"Cu toate ca, in anul 2010, industria berii a intampinat o serie de schimbari datorate reculului economic, puternic resimtite la nivelul investitiei si al fortei de munca, precum si in inchiderea unor fabrici de bere, ne dorim ca prin eforturile sustinute sa mentinem stabilitatea si totodata revenirea acestui sector cu o productie preponderent locala", a declarat directorul general al Asociatiei "Berarii Romaniei", Constantin Bratu,

Incepand cu acest an, doi noi membri se alatura Asociatiei "Berarii Romaniei": Soufflet Malt Romania si Asociatia Producatorilor de Hamei din Romania.

Potrivit reprezentantilor asociatiei, acesti doi producatori de materie prima isi desfasoara activitatile din Romania in noua fabrici si ferme si totalizeaza un numar de 134 de angajati, contribuind la bugetul de stat cu peste doua milioane de euro anual.

Asociatia Berarii Romaniei a fost infiintata in 2004 si reprezinta producatorii de bere din Romania atat pe plan local, cat si international. Membrii actuali sunt cinci dintre cei mai mari producatori de bere din Romania, iar incepand cu anul 2011 s-au alaturat si producatori de hamei si malt.

Din ianuarie 2008, organizatia este membra a Asociatiei Berarii Europei. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: