Petrom a castigat un miliard de euro pe Bursa de la inceputul anului

Data publicarii: 22-03-2011 | Bursa

Cu cateva luni inainte ca statul sa vanda 9,84% din companie pe Bursa, actiunile Petrom au depasit pragul de 0,4 lei.

Actiunile celei mai mari companii romanesti, OMV Petrom (SNP), au castigat 23% de la inceputul anului, atingand ieri un maxim de 0,4149 lei, iar valoarea de piata a urcat la aproape 5,64 miliarde de euro, adica un plus de 1,1 miliarde de euro fata de decembrie 2010.

In acelasi interval, indicele BET a crescut cu circa 10%, iar SIF-urile au urcat cu 14%.

Actiunile Petrom si-au atins maximul istoric pe Bursa in 2006, cand au depasit 0,65 lei, iar capitalizarea companiei a sarit peste 10 miliarde de euro.

Cresterea titlurilor Petrom este importanta mai ales pentru stat, care urmeaza sa vanda prin oferta publica secundara pe Bursa 9,84% din companie pana la jumatatea anului. La pretul de ieri, statul ar incasa peste 550 de milioane de euro, cu 110 milioane de euro mai mult decat ar fi incasat la sfarsitul anului trecut, cand actiunile erau cotate la 0,34 lei.

"Cresterea actiunilor Petrom este determinata de un cumul de factori. Pe de o parte e oferta statului, care era asteptata sa se deruleze peste pretul din piata, iar pe de alta parte e cresterea pretului petrolului, care a determinat si rezultate in crestere", explica Grigore Chis, directorul general al Broker Cluj. Este probabil ca pretul actiunilor SNP sa se stabilizeze peste nivelul de 0,4 lei, nivelul minim pe care Ministerul Economiei ar fi dispus sa-l accepte in oferta. In prezent, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), care este mandatat de Ministerul Economiei sa se ocupe de vanzarea participa-tiei la Petrom, analizeaza ofertele a sase con-sortii de brokeri pentru intermedierea ofertei, proces care ar putea dura cateva sap-tamani. Reprezentantii ministerului spera ca oferta sa se deruleze pana la jumatatea anului.

Austriecii de la OMV urmaresc cu foarte multa atentie vanzarea acestui pachet de actiuni, fiind interesati sa-si consolideze participatia, care este in prezent de 51%.

Cititi integral in Ziarul Financiar


Ultimele stiri pe BankNews.ro: