Sondaj IRES: Romanii nu sunt de acord cu interventia militara din Libia

Data publicarii: 23-03-2011 | Actualitate


Majoritatea romanilor nu este de acord cu interventia militara din Libia si 40% considera ca Romania ar putea fi afectata de evenimentele din aceasta tara, potrivit unui studiu IRES. Cu toate acestea, romanii nu cunosc o pozitie oficiala a Romaniei cu privire la evenimentele din aceasta tara. Putin peste jumatate dintre respondenti cred ca interventia militara in Libia are ca scop controlul  asupra rezervelor de petrol libiene.


Potrivit cercetarii realizate de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES, in cadrul Programului "Agenda Publica", 90% dintre respondenti declara ca au auzit de evenimentele care au loc, in aceasta perioada, in Libia, iar 68% dintre cei chestionati recunosc ca nu sunt de acord cu interventia militara din aceasta tara.

Controlul asupra rezervelor de petrol (51%) si protejarea civililor de atacurile armatei libiene (42%) sunt identificate ca fiind principalele motive care au stat la baza interventiei fortelor militare internationale in Libia.

40% dintre participantii la studiu apreciaza ca Romania ar putea fi afectata de evenimentele din Libia. In acest context, 66% dintre respondenti cred ca Romania ar trebui sa se abtina in a-si exprima o pozitie oficiala cu privire la interventia militara din Libia. De altfel, studiul indica faptul ca pozitia oficiala a Romaniei in acest sens nu este cunoscuta de catre cetateni, 57% indicand acest lucru. Din restul de 41% care cunosc o poztie oficiala a tarii noastre in legatura cu acest eveniment international, 63% spun ca Romania nu are o pozitie clara, 23% considera ca Romania sustine interventia militara, in timp ce 10% indica faptul ca tara noastra se opune interventiei.

 

citeste continuarea: realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: