Piata romaneasca de leasing va creste cu cel putin 10% in 2011, estimeaza Unicredit Leasing

Data publicarii: 24-03-2011 | Finante-Banci


Piata romaneasca de leasing va creste cu cel putin 10% in acest an, de la un nivel de 1,12 miliarde euro in 2010, avand in vedere numarul mare al proiectelor aflate in analiza si discutiile purtate cu clientii, a declarat miercuri directorul general al Unicredit Leasing, Antoaneta Curteanu.

"Estimam o crestere mai mare de 10% in acest an, in conditiile in care proiectele aflate in analiza si discutiile purtate cu clientii sunt in numar destul de mare", a mentionat Curteanu.

Piata romaneasca de leasing a scazut anul trecut cu 14%, ajungand la o valoare a bunurilor finantate de 1,12 miliarde euro, in urma caderii afacerilor pe toate segmentele.

Potrivit Asociatiei Societatilor Financiare (ALB Romania), cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 64% din total, urmat de sectorul companiilor captive, cu 22%, si de sectorul companiilor independente, cu 14%.

"Perioada de criza 2009-2010 indica tendinte noi in finantarea sectorului imobiliar din punct de vedere al ponderii pe categorii imobiliare. Se evidentiaza o crestere de la 26% la 37% a finantarii spatiilor de birouri clasele A, B, C, in timp ce finantarea categoriei retail outlet a crescut ca pondere de la 21% la 31%, iar terenurile au crescut de la 4% la 9%. In contrast cu acestea, finantarea cladirilor industriale a scazut de la 36% la 17%, iar cele hoteliere de la 6% la 1%", potrivit datelor ALB Romania.

O cauza a acestei evolutii o reprezinta finantarea in baza contractelor de "sale and lease back" ca solutii de obtinere a lichiditatiilor necesare in perioada de criza de catre clientii contractelor de leasing financiar. Scaderi reprezentative ale finantarii s-au inregistrat si in domeniul categoriei cladirilor rezidentiale.

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (92%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (6%) si de sectorul public (2%). Spre deosebire de anii precedenti si ca o solutie de adaptare la situatii de criza, perioada cel mai des intalnita dupa durata contractelor de leasing este de peste 5 ani (25%) urmata de 3-4 ani (22%), 4-5 ani (21%), 2-3 ani (19%), 1-2 ani (8%) si de 1 an (5%) .

ALB Romania reprezinta, conform statisticilor ALB si BNR, 91% din piata de leasing financiar si 63% din totalul pietei creditului de consum IFN din Romania.

 

NewsIn