Abuz fiscal: Companiile de leasing vor plati taxe chiar si pentru bunurile nerecuperate

Data publicarii: 24-03-2011 | Finante-Banci
Companiile spun ca normele din Codul Fiscal contrazic Legea fiscala si "imprumuta ilegal statul" cu un impozit necuvenit Totul a inceput in 2009, cand Curtea Constitutionala a anulat titlul executoriu al contractelor de leasing si a obligat la incuviintarea executarii silite
Companiile de leasing vor fi nevoite de la 1 aprilie sa plateasca TVA pentru sumele ramase de achitat la toate bunurile aflate in executare silita, chiar daca nu au reusit sa reintre in posesia acestora, dupa ce Ministerul de Finante a hotarat, prin intermediul noului Cod Fiscal, ca produsele finantate si nerecuperate de la clienti ca urmare a rezilierii contractelor de leasing reprezinta bunuri lipsa din gestiunea societatii.

"La momentul rezilierii contractului de leasing financiar, societatea de leasing nu mai genereaza facturi si prin urmare nu poate datora TVA pe un serviciu pe care nu il prestreaza. Taxa pe Valoarea Adaugata aferenta bunului a fost achitata integral la momentul achizitiei. Norma contrazice Legea fiscala si "imprumuta ilegal statul" cu o taxa necuvenita. Astazi (ieri - n.r.) am luat decizia sa sesizam Comisia Europeana privind aplicarea incorecta pe teritoriul Romaniei a prevederilor Directivei TVA si a initierii procedurii de infringement", a precizat Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania.

 

citeste mai mult: Financiarul